Izljevi bijesa i nepristojni roditelji: Kako izgleda radni dan elitnih dadilja?

Foto: Pexels

DADILJE koje rade za bogate i moćne obitelji često rade i po 13 sati dnevno. Business Insider je zato zavirio u njihovu svakodnevicu i razgovarao s nekoliko dadilja širom SAD-a. Doznali su stvari koje se očekuju od njih na poslu, ali i što bi same dadilje željele da njihovi poslodavci znaju.

Ipak, na pitanja su odgovarale potpuno anonimno kako bi zaštitile svoj identitet i izbjegle eventualni otkaz. 

Biti dadilja ultra imućnoj obitelji može se činiti glamuroznim poslom, ali u stvarnosti je to sve samo ne glamurozno.

Njihovi dani su ispunjeni obavljanjem kućanskih poslova i ispunjavanjem zahtjeva roditelja, otkrila je jedna elitna dadilja iz Durhama u Sjevernoj Karolini. Ona brine o četverogodišnjem dječaku i njegovom bratu, koji ima svega nekoliko mjeseci, a obitelj ju je angažirala preko agencije kada se prije četiri godine rodilo starije dijete.

Međutim, njihove plaće su itekako izdašne. Prema Katie Provinziano, direktorici agencije Westside Nannies, elitne dadilje mogu zaraditi i do 150.000 dolara godišnje (oko milijun kuna), ali njihovi troškovi su također veliki. Zbog toga mnoge dadilje mijenjaju karijeru nakon tri do pet godina.

No, evo kako izgleda jedan radni dan prosječne elitne dadilje:

05:15 h - Alarm

Spomenutoj dadilji zvoni alarm u 05:15. Ima 45 minuta da se pripremi za svoj 13-satni radni dan tijekom kojeg će brinuti o dvoje djece: četverogodišnjaku i bebi.

Kako je ova dadilja rekla Business Insideru, radi od ponedjeljka do petka, oko 60 sati tjedno, a u ovoj obitelji je već četiri godine.

06:00 h - Vozi se prema kući obitelji u kojoj radi

Posjeduje ključ kuće svojih poslodavaca pa sama sebi otvara vrata, kako ne bi probudila članove obitelji jer svi još uvijek spavaju. Nakon toga pušta pse da izađu iz kuće kako bi prošetali i odlazi pripremiti doručak. Potom budi starijeg dječaka i priprema ga za odlazak u školu.

Taj se postupak obično prekida kada se novorođenče probudi. Bebi je potrebno odmah promijeniti pelenu i dati joj bočicu.

07:45 h - Roditelji i starije dijete napuštaju kuću

Majka je liječnica, a otac je predsjednik lokalne korporacije, otkrila je dadilja za Business Insider.

Nakon što oni i starije dijete napuste kuću, dadilja se posvećuje kućanskim poslovima dok pazi na bebu. Iskorištava vrijeme za pranje rublja, čišćenje njihove kuće, spremanje ručka za to poslijepodne i priprema nekoliko dodatnih obroka za posluživanje kasnije tijekom tjedna.

Napravit će pauzu od kućanskih poslova samo kako bi se igrala s bebom i odvela je u kratku šetnju. Provođenje toliko kvalitetnog vremena s djecom je i najbolji i najgori dio ovog posla, priznala je.

11:45 h - Odlazi po starije dijete u školu

Čim se vrate kući, dječak pojede ručak koji je dadilja pripremila ranije tog jutra.

"Ako ručak ne bude spreman do podneva, slijedi pakao", izjavila je dadilja.

Nakon ručka imaju vremena za igru prije nego što dječak ode na sat plivanja.

14:00 h - Beba spava, a stariji dječak ima trening plivanja

Nakon toga dadilja mora oboje djece okupati, a nakon što završi sa svim jutarnjim zadacima, nastavlja pripremati večeru za cijelu obitelj.

18:30 h - Roditelji se vraćaju s posla, a dadilja im poslužuje večeru

Nakon večere dadilja može otići svojoj kući, ali nerijetko ostaje i tijekom noći s djecom. Najčešće su tada roditelji na putovanjima.

Dugi sati, dječji izljevi bijesa, odnosno tantrumi i prljave pelene nisu joj najteži dio dana, priznaje. Umjesto toga, teže joj pada ponašanje roditelja. 

"Dio koji stvarno mrzim jest kada mi roditelji kažu da napravim nešto očito. Uvijek to rade s potpunim samopouzdanjem i uzvišenim tonom, kao da već četiri godine ne vodim brigu o njihovoj djeci", ispričala je.

"Ali ne postoji ništa bolje nego kada vas voli dvoje nevjerojatne djece. Oni su zaista predivna, slatka djeca i znam da me gledaju kao dio svoje obitelji", zaključila je dadilja.

Pročitajte više