Izložene su stresu, rade nedjeljom i praznicima. Kako izgleda posao primalje?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

5. SVIBNJA slavi se Svjetski dan primalja. To je dan kada izražavamo zahvalnost ženama koje su uz nas u jednom od najvažnijih životnih trenutaka, onom kada na svijet donosimo dijete.

Iako na poslu gotovo nikada ne sjede, često se sagibaju, dižu i prenose teške terete, mogu biti izložene neugodnim mirisima, prljavštini, vrućini i vlazi, rade u dnevnim i noćnim smjenama, nedjeljom i praznikom, gotovo svaka primalja reći će da je riječ o najljepšem poslu u medicinskoj struci.

"Primalje postoje od pamtivijeka, od kad postoje ljudi. Nekad su to bile žene u selu koje su se brinule o svima, zvale su se babice. Posao primalja je da skrbe o ženi prije, za vrijeme i poslije poroda. To je najljepši posao koji žena može raditi, ali ujedno je to i najosjetljiviji i najodgovorniji posao. Primalja sudjeluje u trenucima kad su žene najosjetljivije i dolazi im nešto najljepše u životu, a to je dijete. Taj trenutak se ne može opisati", rekla je za Dubrovački dnevnik srednja primalja i sestra s Ginekološko-porođajnog odjela Opće bolnice Dubrovnik Ana Mikulandra. 

Kako postati primalja?

Za obavljanje poslova primalje, potrebno je završiti najmanje srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine. Za upis u srednjoškolski obrazovni program primalje-asistentice/primaljskog asistenta, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja, navodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kontraindikacije za posao primalje su: oštećenje funkcije vida, gluhoća i teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili poremećaja ravnoteže, kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Primalja treba biti osoba dobrog općeg psihofizičkog stanja i izdržljivosti, dobre opće spretnosti i otpornosti na stres, empatična, razvijenih komunikacijskih vještina. Ona skrbi o trudnici od trenutka dolaska u bolnicu; pruža joj podršku, prati njeno zdravstveno stanje i priprema ju za porođaj.

Što radi primalja?

Pri porodu pomaže trudnici, vodi računa o sprečavanju eventualne zaraze i prepoznavanju znakova mogućih komplikacija. Prepoznaje nepravilan tijek poroda i pravodobno poduzima potrebne mjere, pomaže liječniku pri spontanim i težim porođajima.

Brine o tek rođenom djetetu - o prohodnosti dišnih putova, tonusu mišića, sudjeluje u procjeni njegova općeg stanja. Primalja poduzima potrebne mjere u nužnim slučajevima, njeguje novorođenčad i dojenčad, organizira, prati ili izvodi propisani dijagnostičko-terapeutski program. 

Primalja nakon poroda skrbi o majci novorođenčeta - brine o njenom odmoru, prehrani i psihičkom stanju. Pojašnjava majci tehnike pravilnog dojenja, provođenja higijene te daje upute o brizi za dijete nakon otpusta iz bolnice, do dolaska patronažne sestre.

Primalje se uglavnom zapošljavaju u rodilištima i u patronažnoj službi domova zdravlja, a srodno zanimanje je medicinska sestra.

Pročitajte više