Je li mojoj bebi dovoljno toplo? Kako je odjenuti?

Foto: 123rf

AKO ste svježi roditelji, vjerojatno se pitate kako odjenuti bebu. Pritom ne mislimo na modnu osviještenost, već na to koliko slojeva odjeće bebi treba. To, naravno, ovisi o godišnjem dobu, ali imajte na umu da većina roditelja svoju djecu odijeva previše, a ne premalo.

Temperatura prostorije u kojoj dijete boravi treba biti između 20 i 22 Celzijeva stupnja uz vlažnost između 50 i 60 posto. Tijekom kupanja, kada je beba gola, u prostoriji treba biti koji stupanj više.

Zdravo dijete, nakon što prođe fazu adaptacije na vanjski svijet nakon poroda i ako se nalazi na preporučenoj temperaturi, treba odjenuti slojevito: U pamučni bodi te majicu i hlačice ili jednodijelno odijelo, a pri ruci može biti i lagan prozračan pokrivač. Ako je temperatura niža, možete dodati još jedan sloj odjeće.

Kako znati da je bebi hladno ili vruće?

Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije uznojena, vjerojatno se nalazi na ugodnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno bit će malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno odjenite.

Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući se otkriti. Učinite joj uslugu pa je otkrijte ili joj svucite jedan sloj odjeće. 

Pročitajte više