Jednostavne smjernice - koliko sna trebaju djeca, od rođenja do punoljetnosti

Foto: 123rf

MILIJUN je razloga koje će djeca smisliti samo da ne bi išla spavati onda kada ih se tjera u krevet. Ili su žedni ili su gladni, ili im se zijeeev baš ne spava. I tako se roditelji iz dana u dan, odnosno iz noći u noć bore i s djecom i sa samim sobom. Neki su roditelji strogi i zorno se čuvaju rutine u kojoj nema ni ali ni samo još malo, pa čak i onda taj se ritual otegne više nego što bi trebao.
 
Postoje djeca koja vole spavati i s njima uglavnom nema problema. Ponekad i sami, prije zacrtanog vremena odlaze na počinak. No, postoje i ona djeca kojima san ne treba, ne žele spavati čak i kada su toliko umorni da spadaju s nogu i cendraju jer više ne znaju kud bi i što bi od umora, ali za spavanje ne žele ni čuti. 

>>>Sve što trebate znati o spavanju beba<<<
 
E ta su djeca u posebno rizičnoj skupini jer nedostatak sna, znanstveno je dokazano, može voditi nizu problemčića. Opće je poznato da su dobro naspavana djeca puno sretnija djeca, odnosno, ona koja ne spavaju dovoljno puno su nervoznija, nisu koncentrirana, smotanija su jer su kronično umorna, a sve to vodi i većim problemima koji mogu utjecati na njihovo zdravstveno i mentalno stanje.  Jednostavno - kvalitetan san potreban je svakom ljudskom biću, a posebno malcima koji su u razvoju. 

>>>Za sretnu bebu i miran san - 8 odličnih savjeta kako lakše uspavati bebu<<<

 
Zato vam donosimo jednu vrlo jednostavnu tablicu koju je nedavno objavio ekspertni tim American Academy of Sleep Medicine u kojoj su osnovni podaci o potrebnoj kolčini sna za bebe od 4. mjeseca starosti pa sve do punoljetnosti. 
 
 

Pročitajte više