Kad je beba umrla zbog kontaminirane izdajalice stručnjaci objavili kako ih koristiti

Foto: Instagram 

NE MOŽEMO vjerovati da se o ovome uopće mora pisati, no nakon što je jedna bebica umrla zbog prljave izdajalice, američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju objavio je izvješće i uputstva kako ih koristiti. 

Kako stoji u izvješću, bebica je umrla lani zbog C. sakazakii, gram negativne patogene bakterije s kojom se zarazila putem nečiste pumpice, a iako je bebica bila nedonošče pa je rizik bio tim veći, apel stručnjaka svakako vrijedi i za roditelje čije su bebe već malo poodrasle. 

Ako se pitate kako je to moguće, kad sa svih strana dobivamo upozorenja da bebine bočice i sve što je vezano uz male bebe, pogotovo nedonoščad, mora biti čisto, sterilno, jako je čudno da se tako nešto uopće može dogoditi. 

Kako je naknadno utvrđeno mama je dijelove pumpice ostavila u zdjelici s vodom i za to namijenjenom sapunicom čak pet sati te ih je samo isprala i ostavila da se suše na zraku.

Kako su ostatci (ustajale) vode savršeno tlo za razvoj bakterija izdajalica i pripadajuća bočica bile su kontaminirana prije upotrebe. 

Zapravo, očajna mama poslije priznala da ih uopće nije izribala, a nakon što su se dijelovi osušili uredno ih je pospremila u vrećicu gdje su se bakterije samo nastavile množiti. 

Zato je Centar objavio podrobna uputstva za upotrebu kako se ovako nešto više nikome ne bi dogodilo. 

- prije pranja izdajalice i bočice operite ruke 

- svaki put dobro pregledajte sve dijelove izdajalice, posebno cjevčicu jer ako ima taloga odmah je bacite i zamijenite novom 

- ako imate električni izdajalicu, izvadite bateriju, dijelove dobro obrišite dezinfekcijskim maramicama

 Nakon svake upotrebe: 

- Izdojeno mlijeko odmah pohranite u hladnjak, u bočici naznačenoj datumom, ili mlijeko prebacite u za to predviđene vrećice te stavite u hladnjak ili zamrzivač za kasnije 

- rastavite izdajalicu na dijelove, pogotovo one koji dolaze u izravan kontakt s mlijekom 

- njih prvo dobro isperite tekućom vodom dok niste isprali i posljednji, vidljivi trag mlijeka 

- nipošto ih nemojte ostaviti u sudoperu niti namakati u njemu 

- koristite posudu s vodom i za to namijenjenu sapunicu te dobro iščetkajte sve dijelove prije ispiranja 

- potom dobro očistite i ostale dijelove izdajalice 

Za dodatnu sigurnost izdajalicu sterilizirajte u vrućoj (kipućoj vodi) te se svakako pobrinite, barem jednom dnevno, vrućom vodom dobro oprati posudu u kojoj perete izdajalicu te dobro isprati četku s kojom ribate njene dijelove. 

To posebno vrijedi ako imate bebicu mlađu od 3 mjeseca, ako je bebica nedonošče te ako joj je imunitet oslabio uslijed bolesti. 

I samo da znate, ovakvi smrtni slučajevi zapravo su jako rijetki, pa ne brinite, dok god se držite uputstava i dobro čistite sve dijelove, uključujući i posudicu i četku, nećete morati brinuti o sigurnosti. 

Ne namačite ništa već odmah nakon upotrebe dobro operite, isperite, osušite i pospremite.  

Pročitajte više