Kako u obitelji prevladati stres uzrokovan pandemijom

Foto: Pexels

ČINILO nam se da je svijet stao 2020. godine i trebat će vremena da se stvari vrate na staro. Pandemija covida-19 utjecala je na mnoge obitelji, a psihoanalitičarka dr. Laurie Hollman potiče roditelje da ovo ljeto gledaju kao vrijeme tranzicije za svoju obitelj.

"Roditelji bi trebali čestim razgovorima pripremati djecu na prilagodbu svijetu koji se brzo mijenja", objašnjava dr. Hollman.

Djeca mogu imati snažne i teške osjećaje koje nisu u stanju izraziti i razumjeti u potpunosti, stoga im je neophodno dati prostora za otvaranje. Obratite pažnju na njihove neverbalne znakove. To nisu laki zadaci za roditelje pod stresom koji se prilagođavaju vlastitoj promjenjivoj stvarnosti, no bitno je ne osuđivati djecu i kriviti ih za svoju tjeskobu.

Doktorica Hollman predlaže pitanja koja se mogu činiti običnima, ali daju sliku kako vaša djeca vide mogućnosti koje sada imaju. Na primjer, upitajte djecu što očekuju da će se dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci, što bi željela raditi preko ljeta, kako misle da će se osjećati kad vide prijatelje u školi.

"Možete im ponuditi i da se bave nekim sportom ili se prijave za neku novu aktivnost ako to žele", dodaje.

Dr. Hollman naglašava da je suradnički pristup roditelja i djece jako koristan kako bi se postavila jasna očekivanja u obitelji.

Pročitajte više