Koliko je sigurno da dijete spava s dudom? Evo na što je važno obratiti pozornost

Foto: Pexels

DUDE mogu smiriti bebe kada su nemirne ili tjeskobne, a također mogu ublažiti njihovu bol tijekom medicinskih postupaka. Istraživanja sugeriraju da sisanje bez hranjivih tvari, poput dude, može podržati zdrav san bebe, donosi Sleep Foundation. Čini se da korištenje dude tijekom spavanja značajno smanjuje bebin rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), iako istraživači još uvijek ne razumiju konkretan razlog zašto.

Moguće je da dude varalice pomažu bebama da stabiliziraju svoje disanje i rad srca tijekom spavanja. Neki istraživači vjeruju da korištenje dude može smanjiti rizik od SIDS-a održavajući bebu donekle svjesnom tijekom spavanja, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo. Dude također mogu pomoći da dišni putevi ostanu otvoreni tijekom spavanja guranjem jezika prema naprijed. Alternativno, duda može osloboditi više prostora za disanje oko nosa i usta ili spriječiti bebu da se prevrne na trbuh, položaj za koji je poznato da znatno povećava rizik od SIDS-a.

No postoje li eventualni rizici spavanja s dudom? Kako objašnjava pedijatrica Nilong Vyas, osim što potencijalno ometa dojenje, korištenje duda također može doprinijeti problemima sa zubima, infekcijama uha i gljivičnim infekcijama usne šupljine. Podaci pokazuju da su infekcije srednjeg uha češće kod beba koje koriste dude, ali one obično nisu zabrinjavajuće sve dok beba ne napuni 12 mjeseci. Istraživači su otkrili da se dio povećanog rizika ipak može pripisati kretanju djeteta u vrtić. Ograničavanjem korištenja dude na vrijeme spavanja roditelji mogu smanjiti broj infekcija srednjeg uha.

Korištenje dude također može dovesti do krivog zagriza, gdje gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati. Međutim ovaj problem često nestane nakon što beba prestane koristiti dudu i malo je vjerojatno da će stvoriti dugoročne probleme ako dijete prestane koristiti dudu do dobi od tri godine, objašnjava pedijatrica.

Na što je potrebno obratiti pozornost?

Unatoč tome što su odlična utjeha bebama i dokazano smanjuju rizik od SIDS-a, ako vaše dijete spava s dudom, potrebno je pripaziti na nekoliko sigurnosnih savjeta kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice.

Pedijatri savjetuju kako duda nikada ne bi smjela biti vezana niti pričvršćena za dječju odjeću, dekicu ili posteljinu. Isto tako, uvijek je bolja opcija odabrati dudu koja ima otvore za zrak u štitniku (dijelu koji leži na ustima), voditi računa o redovitom mijenjanju dude, kao i njezinoj veličini. Naime, sigurnije je ako nabavite dudu koja ne može cijela stati u bebina usta.

Pročitajte više