Luka Nižetić djeci u Komiži pokazat će kako se priprema komiška pogača

Foto: TZ Komiža

U KOMIŽI za Praznik rada počinje Kalanko - Festival djece. To je manifestacija namijenjena obiteljima s djecom predškolske i školske dobi. Održava se prvi vikend u svibnju i posjetiteljima pruža pregršt edukativno – zabavnih programa za djecu s ciljem promocije i očuvanja komiške maritimne baštine.

Kalanko je sinonim za dječju igre koja je nastala u ribarskoj Komiži još u 19. stoljeću. Fascinirana grčkim brodom Kalanko komiška djeca su gradila brodiće po uzoru na sve veće i tehnološki izazovnije brodove koji su im dolazili na dok. Upravo ta dječja igra inspiracija je za cijeli festival te festival s ponosom nosi ime Kalanko.

Udruga Palagruza kroz pet radionica za različite dobne skupine educirat će posjetitelje o bogatoj komiškoj maritimnoj baštini ( Mali brodograditelji, Izradimo gundulu, Kalanko, Kroculom ulicama Komiže, Škola škove). Djeca će iz prve ruke imati priliku postati mali brodograditelji, a poslije će se moći zaigrati ekološkim igračkama kojima su se nekad komiška djeca igrala.

Djeca će učiti i maštati s Goranom Bogdanom i Jovanom Stojiljković

Radionica Naša Komiža otkrit će nepoznate priče o Komiži iz perspektive njezine djece, a istovremeno uputiti ih u tajne glumačkog i filmskog zanata. Djeca će imati priliku učiti i maštati s nagrađivanim glumcima Goranom Bogdanom i Jovanom Stojiljković, koji oboje imaju bogato iskustvo rada na filmu i u kazalištu, kao i rada s djecom. S njima i djecom radit će legendarni filmski redatelj Želimir Žilnik, koji je s 27 godina osvojio Zlatnog medvjeda.

Luka Nižetić, pjevač i ugostitelj koji već 10 godina vodi uspješne restorane u Komiži otpjevat će nekoliko pjesma s djecom, a potom će se zajedno zaputiti u njegov restoran i naučit će kako se priprema komiška pogača.

Vanda Franičević, diplomirana povjesničarka umjetnosti, održat će tečaj komiškog govora uz čitanje i slušanje komiških facendi, a prema knjizi Viški facendije Joška Božanića. Uz pomoć računalne prezentacije, vizualnim sadržajem popratit će se sadržaj facendi i tako prezentirati tradicionalni način života naših predaka. Riječ je o povijesnim fotografijama i reprodukcijama umjetničkih djela Vinka Foretića, Đure Tiljka i drugih slikara modernista.

Komiški baletan Velimir Foretić adaptirao je bajku o ribaru i ribici Aleksandra Sergejeviča Puškina na komiški, a redatelj Filip Grinvald pretvorio ju je u glazbeno scensku predstavu.

Pod mikroskopom će se gledati planktoni

Issa - Škola autonomija renomiranog filozofa Srećka Horvata za školarce (od 5. do 8. razreda, ali dobrodošli su i mlađi i stariji), namjerava polaznike upoznati s poviješću filozofije i filozofijskim mišljenjem kroz priču o Platonu na otoku Visu.

Radionicu Filozofija za djecu: Platon na Visu vodi Srećko Horvat, filozof rođen u Osijeku koji većinu godine živi u Komiži, autor preko 10 knjiga prevedenih na 15 jezika, među kojima su Poslije Apokalipse, Radikalnost ljubavi i Poezija iz budućnosti. Autor brojnih tekstova u nekim od vodećih svjetskih medija kao što su The Guardian, The New York Times, Der Spiegel i Al Jazeera.

Geopark Viški arhipelag kroz niz zabavno-edukativnih radionica učit će male posjetitelje o geologiji, oceanografiji i biologiji, tako ćemo zajedno gledati planktone pod mikroskopom ili učiti o poroznosti i filtraciji s našim geologom.

Arteza – obrt za umjetničko stvaranje pod vodstvom grafičke dizajnerice Biljane Šipuš s osnovnoškolcima izradit će mural za dječji vrtić, a mlađa djeca će ukrasiti rivu kredama kroz likovnu radionicu.

Violinistica Maša Ljotić Plichta održat će glazbenu radionicu za vrtićance i koncert za bebe.

Dramaturginja i spisateljica Jelena Paligorić Sinkević kroz kazališni projekt Rasti tematizirat će morski otpad. Djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta u tri dana radionica iskoristit će prikupljeni otpad iz mora s pomoću kojeg će napraviti lutkarsku predstavu.

Jadrolinija je za sve sudionike festivala osigurala popust od 30% na trajektne linije

Sretnoj djeci trebaju sretni roditelji zato smo za roditelje pripremili dvije radionice, jednu za mame, a jednu za tate. Edukatorica za odgoj Mirta Primorac Šejić kroz interaktivne radionice bavit će se izazovima modernog roditeljstva i smjernicama za uspješno nošenje burnim emocijama na koje nailazimo putem.

Svaku večer program završava zabavom na rivi; koncert dječjeg podmlatka Hrvatske gradske glazbe Vis, nekoliko dječjih koncerata, nastupi klauna i akrobata uz face painting svaku će večer učiniti nezaboravnom. Nema sumnje da će bogati program zadovoljiti raznolike dječje apetite te je sudjelovanje besplatno. Za sve posjetitelje Festivala osiguran je popust za trajekte Jadrolinije uz prijavu.

Više detalja potražite na Facebooku i Instagramu.

Pročitajte više