Mama čiji se sin otrovao na brodu upozorava: Mnogi ne znaju da je to moguće!

TREBAO je to biti zabavan izlet brodom za obitelj Free iz Broken Arrowa u Oklahomi. Nitko nije ni slutio da će se dogoditi tragedija koja će promijeniti njihove živote iz temelja.

"Bilo je to naše prvo putovanje do jezera Eufaula", rekla je Cassandra Free za Today, misleći na najveće jezero u Oklahomi u istočnom dijelu države.

U društvu prijatelja su se vozili čamcem, a svaka od prisutnih odraslih osoba imala je više od 20 godina iskustva u plovidbi.

Nakon dana provedenog na stražnjem dijelu čamca, Cassandrino najmlađe dijete, devetogodišnji Andrew Brady, onesviješten je pao u jezero i nikad se više nije probudilo. Kasnije je otkriveno da je dječak umro od trovanja ugljičnim monoksidom, a njegova mama kaže da uopće nije ni znala da se to može dogoditi na brodu.

Zato je odlučila na svom Facebooku objaviti poruku upozorenja u kojoj je detaljno opisala što se dogodilo.

Roditelji su u početku neobično dječakovo ponašanje pripisali njihovom užurbanom i ispunjenom danu, nesvjesni da glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje, bolovi u prsima i zbunjenost mogu biti znakovi trovanja ugljičnim monoksidom i lako se mogu zamijeniti s pretjeranim izlaganjem suncu.

"Andy se zavukao na stražnji dio čamca i sklupčao se u kuglu", rekla je potresena mama prisjećajući se tog dana.

"Spremali smo se i čistili, a djeca stenjala da se ne osjećaju dobro, već samo žele odrijemati", prisjetila se: "Moj je suprug podigao Blakea, mog srednjeg sina. Kad je pokušao uzeti Andyja, čamac se samo zaljuljao i Andy se otkotrljao. Suprug je izgledao kao da pokušava shvatiti što se dovraga događa."

Brett i još dvojica muškaraca skočili su pokušavajući pronaći Andyja. Kad su ga napokon pronašli, nije reagirao.

"Nikada više nije udahnuo. Činilo se kao da je prošla vječnost dok su ga reanimirali, prije nego je stigla hitna pomoć. Liječnici su rekli da nema moždane aktivnosti. Čak i da udahne, ne bi bilo kvalitete života", opisala je.

Free je rekla da u početku nije mogla razumjeti zašto se Andy, koji je bio dobar plivač, nije trudio isplivati kad je pao u vodu. Tada je netko predložio da se njezini ostali sinovi, koji su se žalili na glavobolju, testiraju na trovanje ugljičnim monoksidom. Pokazalo se da su dječaci imali akutno trovanje ugljičnim monoksidom te su testirali i preminulog Andyja. Liječnici su joj kasnije rekla da je dječak u trenutku u kojem je pao u vodu već bio mrtav.

"Njegova razina bila je 72 karboksihemoglobina, što znači da 72 posto njegove krvi nije moglo prenijeti kisik u mozak. To je rezultiralo moždanom smrću", objasnila je Free.

Prema Odjelu za sigurnost plovidbe američke obalne straže, trovanja ugljičnim monoksidom mogu se spriječiti.

"Rani simptomi trovanja CO uključuju nadražene oči, glavobolju, mučninu, slabost i vrtoglavicu", navodi se na internetskoj stranici Obalne straže: "Često ga zamijene s morskom bolešću ili opijenošću, pa otrovani možda neće dobiti potrebnu medicinsku pomoć."

Neke situacije koje mogu dovesti do trovanja ugljičnim monoksidom uključuju začepljene ispušne cijevi, ispuh iz drugog broda koji je usidren u blizini i "efekt karavana", kada ispuh ponovno ulazi u brod koji krstari pod određenim uvjetima.

Free je rekla da je život od Andyjeve smrti noćna mora.

"Ljudi moraju razumjeti, mi smo iskusni nautičari. Moj suprug ima skoro 40 godina iskustva, a ja se vozim čamcem gotovo 25 godina. S nama je bila prijateljica, ona plovi 30-ak godina", napisala je.

I premda su bili kompetentni, nitko od njih nije bio svjestan opasnosti od trovanja ugljičnim monoksidom na brodu.

"Nitko od nas nikad nije čuo za to. Nitko od nas nije to razmotrio", rekla je: "Bili smo zapanjeni."

Rekla je da se u međuvremenu čula s mnogim drugim ljudima koji su izgubili najmilije zbog trovanja ugljičnim monoksidom na brodovima.

"To nije općepoznato i morat ćemo biti proaktivniji u dijeljenju ovih priča", rekla je te dodala kako se ona i suprug osjećaju odgovornima zbog svog neznanja.

"Andy je trebao odrasti i spasiti svijet", rekla je: "Još uvijek to može. Ne može odrasti, ali svejedno može spasiti svijet. Njegovo će ime zauvijek biti vezano za živote koje je spasio. To je postala moja misija. Paziti da nijedna mama ne bude na mom mjestu", istaknula je.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, čamci na benzinski pogon mogu emitirati ugljični monoksid (CO), plin bez boje i bez mirisa koji može otrovati ili ubiti osobu ako ga previše udahne. Generatori mnogih čamaca se nalaze na stražnjem dijelu čamca, što može predstavljati rizik za nekoga tko sjedi straga, gdje je Andrew bio veći dio dana. Vožnja sporijim brzinama, kao što se obitelj Free vozila tog kobnog dana, također može povećati nakupljanje ugljičnog monoksida, piše Today.


 

Pročitajte više