Mama priznala da je zbog postporođajne psihoze pokušala ubiti bebu i supruga

ŽENA koja je pokušala ubiti novorođenu kćer i supruga ispričala je kako je postporođajna psihoza umalo uništila njenu obitelj.

U novoj epizodi showa Losing It: Our Mental Health Emergency, koji se emitira na britanskom Channel 4, 31-godišnja Laura prepričala je s kakvim se mentalnim problemima počela suočavati dva tjedna nakon rođenja kćerkice Olivije 13. lipnja prošle godine.

Kako kaže, neprospavane noći, problemi s dojenjem i krvni ugrušak u nozi bili su okidač za postporođajnu psihozu.

“Nisam spavala. Došla sam do točke kad sam postala manična i nisam ni željela spavati. Počela sam halucinirati. Priviđalo mi se da je Olivia zlostavljana. Nakon tri takve epizode više nisam htjela u krevet. Bilo mi je sve gore, a kad je Dan (suprug) spavao, proklinjala sam ga jer ja nisam mogla. S vremenom sam postala agresivna prema njemu”, prepričala je Laura.

Jednog petka je ostala budna sve do nedjelje ujutro. Sve to vrijeme provela je manično čisteći kuću.

“Olivia je spavala, a ja sam skidala presvlake s kauča, usisavala ih i dezinficirala”, prisjetila se.

Istoga dana obitelj je sjela u auto. Suprug Dan ih je vozio na ručak kod prijatelja. 

“Zamolila sam ga da stane kako bih ja vozila. Sjela sam, počela plakati i pričati mu da imam halucinacije. Bila sam zabrinuta, a on me nije tješio. To me razljutilo i pitala sam ga možemo li sve okončati. Počela sam stiskati papučicu gasa, dok je Dan vrištao i preklinjao me da stanem zbog djevojčice u autosjedalici koja treba majku i budućnost”, priznala je.

To su bile riječi koje su je prizemljile. Polako je usporila i stala. 

“Dan je izvadio Oliviju iz automobila. Ja sam u glavi začula glas koji mi govori da možda ovo sve nije stvarno i da je ono što trebam san. Ipak, nije dugo potrajalo. Laura je postala agresivna i krenula trčati prema prometnoj cesti. Dan ju je uspio zaustaviti i odvesti na hitnu. U bolnici joj je dijagnosticirana postporođajna psihoza i zadržana je na liječenju šest tjedana.

“Sve nas je ovo učvrstilo, ali još uvijek osjećam krivnju”, kaže.

Par želi još djece, ali Laura je izložena riziku od postporođajne psihoze. Zbog toga će je liječnici nadzirati ako ponovno ostane u drugom stanju kako bi na vrijeme prepoznali znakove bolesti.

Savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija"Direktnu savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija" putem besplatne SOS telefonske linije.

U svom radu Udruga u potpunosti poštuje vašu privatnosti (anonimnost pozivatelja) te ima visoke etičke standarde pružanja psihosocijalne pomoći. Svakom se pozivatelju pristupa individualno, uz poštivanje njegovih osobnih izbora i granica.

Stručna je pomoć dostupna telefonskim putem na broju 0800/123-123 svakim radnim danom od 10 do 22 sata, kao i putem e-maila: pomoc@pomoc.hr.

Pročitajte više