Neurokirurg otkrio kako se brine za zdravlje mozga svoje djece

Foto: Unsplash

DR. RAHUL Jandial je neurokirurg, ali i otac troje djece u dobi od 17, 14 i 13 godina. Na to hoće li njegova djeca eksperimentirati s alkoholom i drogom ne može u potpunosti utjecati, ali neke stvari može kontrolirati.

"Budući da sam neurokirurg, logično je da želim zaštititi njihove mozgove. Zato pazim na pet stvari", kaže ovaj liječnik za portal Parents.

Hrane li se dobro?

Hrana utječe na um i mozak.

"Moje mišljenje je da neko voće moraju pojesti na dnevnoj bazi, a malo ribe na tjednoj. Antioksidansi u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi ključni su sastojci za zdravlje mozga", kaže dr. Jandial.

Koliko koriste telefone?

Neurokirurg ne pokušava ograničiti izloženost svoje djece ekranima, ali ih potiče da sat do dva dnevno provedu bez njih, osobito prije spavanja.

"Korisno je imati vremena da pustite misli da odlutaju, osobito nakon aktivnog dana na poslu, u školi ili na telefonu. To također pomaže kod spavanja", dodaje.

Zabavljaju li se svakodnevno?

Dr. Jandial ne želi da njegova djeca postanu roboti. Zato ih potiče da se igraju i zabavljaju svaki dan jer je to "važno za osobni i psihološki rast".

Nauče li svaki dan nešto novo?

Iako njegova djeca idu u školu, dr. Jandial ih potiče da usvajaju i neka druga znanja. On se potrudi pronaći zanimljiv članak ili video koji će zaintrigirati djecu i potaknuti ih na razgovor.

Kakvo je njihovo mentalno zdravlje?

Na kraju, neurokirurg smatra da je vrlo važno naučiti djecu da razviju strategije suočavanja s pojavama kao što su stres i utjecaj društvenih medija.

"Ovdje je teško ponuditi konkretnu strategiju osim onoga što ja radim: pokušati biti u blizini", zaključuje.

Pročitajte više