Očevi su sretniji kad brinu o djeci nego majke, kaže istraživanje

Foto: Pixabay

AKO ste mama koja ima dojam da je više pod stresom od djetetovog oca, postoji razlog za to. Istraživanje je otkrilo da očevi više uživaju u brizi o djeci od majki. 

Studija provedena među 18 tisuća roditelja u Kaliforniji pokazala je da se tate osjećaju pozitivnije u usporedbi s mamama kad provode vrijeme s djecom. Stručnjaci su proučavali količinu sreće, simptome depresije, psihološko zadovoljstvo i stres te došli do zaključka da spol značajno utječe na povezanost brige o djeci i sreći. Zašto je to tako?

Stručnjaci vjeruju da to ima veze s time kako očevi provode vrijeme s djecom. Pokazalo se da se očevi većinu vremena igraju s djecom, dok majke ima mnogo stresnije zadatke. Trče za djecom, tjeraju ih na pisanje domaće zadaće i paze da se ne ozljede. Očevi pak s djecom najčešće igraju igre i čitaju im priče za spavanje.

Iako istraživanje kaže da očevi uglavnom smatraju da je vrijeme provedeno s djecom ugodno, ne znači da i oni ne obavljaju teže zadatke. Vrijedi i obrnuto, to ne znači da mame nikad ne uživaju s djecom.

Psihologinja Sonja Lyubomirsky savjetuje da se oba roditelja uključe u razigrane aktivnosti s djecom kako bi poboljšali mentalno zdravlje i dobrobit.

Pročitajte više