Odličan primjer iz prakse: Djeca u sisačkim vrtićima i školama više ne jedu uvozno voće i povrće

Foto: 123rf

VELIKA je ovo vijest zaista jer ako želimo našim najmlađima omogućiti najzdraviju moguću hranu i od malena ih privikavati na ukusne proizvode iz prirode, ne možemo ih onda hraniti namirnicama neznanog porijekla, često bez pravog domaćeg okusa. A velika je razlika u tome jedu li djeca domaće, provjerene i certificirane proizvode - jabuke za koje znate da nemaju tone kemikalija, domaću rajčicu punog okusa, domaće krastavce i ostalo sezonsko voće i povrće. 

No, tu privilegiju nemaju nažalost sva djeca u Hrvatskoj. Sisak je u tome otišao korak dalje, zahvaljujući inicijativi gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je dogovorila suradnju između Grada Siska, Gradske tržnice Sisak (gdje vlasnici lokalnih OPG-ova prodaju svoje proizvode) te sisačkih vrtića i osnovnih škola. 

Suradnja je dogovorena prije otprilike mjesec dana, kako su izvještavali brojni lokalni i eminentni mediji, u planu je i sveobuhvatna edukacija svih onih koji sudjeluju u pripremi obroka za djecu, a osim što se ovim htjelo upravo djeci omogućiti znatno zdravije obroke, svakodnevno svježe voće i povrće od kojeg kuhaju tople obroke, ova je suradnja svakako dobrodošla i lokalnim poljoprivrednicima, odnosno vlasnicima certificiranih OPG-ova. A njih je u Sisačko-moslavačkoj županiji čak 101 - najviše od svih ostalih županija u našoj zemlji. 

Ovim su potezom sisačke vlasti napravile zaista spomena vrijedan pothvat - djeca će svako jutro dobiti voće i povrće koje je ubrano isto to jutro, a vlasnici OPG-ova imat će siguran plasman svoje robe - na svakodnevnoj bazi. 

Zaista primjer kojim bi se trebale povesti i sve ostale županije. 

I to ne "samo" zbog zdravih navika i održivog gospodarstva. Naime, kako je spomenuto prilikom najave ovog projekta neslužbeno prozvanog "Od njive do vrtića i škola", čak 20 posto školaraca ne jede onaj školski topli obrok, i to se također nadaju promijeniti u korist djece čiji roditelji sada točno znaju što će plaćati svom djetetu. Jer cijena obroka ostaje ista, bez obzira što je kvaliteta obroka podignuta na tako visoku razinu. 

Jer domaće, i pritom provjereno, zaista je najbolje što djeca mogu dobiti. 

 

 

Pročitajte više