Osam lekcija koje možete naučiti od vlastite djece i živjeti sretnije

Foto: 123RF

DJECA znaju mnogo toga što su odrasli zaboravili. Ona imaju više samopouzdanja i hrabrosti te uživaju u životu više nego odrasli. Ako želite biti sretniji i unijeti više radosti u svoj život, u ovih osam stvari biste trebali slijediti vlastito dijete.

1. Živite danas

Djeca se ne osvrću previše na prošlost i ne gledaju toliko u budućnost. Prihvaćaju stvari onakvima kakve jesu. Ne pokušavaju kontrolirati stvari koje ne mogu. Ako živite danas, manje su šanse da ćete propustiti neke prilike.

2. Budite iskreni

Nemojte lagati ni sebi, a ni drugima. Recite onako kako jest. Ako vam se nešto sviđa ili ne sviđa, recite to. Preuzmite odgovornost za vlastite postupke i ne brinite se toliko što drugi misle. Nosite što želite nositi, napravite frizuru kakva vam se sviđa. Ne postoji nitko važniji na svijetu osim vas samih.

3. Više se smijte

Kako starimo, tako postajemo odgovorniji, imamo posao koji zahtijeva ozbiljnost. Naravno, u nekim situacijama morate biti fokusirani i strogi, ali ne cijelo vrijeme. Provedite vrijeme s ljudima koji vas nasmijavaju. Smijeh je uistinu najbolji lijek.

4. Sanjajte velike snove

Koristite maštu i razmišljajte izvan okvira. Kao dijete ste puno više sanjali, a snovi se mogu ostvariti i danas. Nikad nismo prestari.

5. Ne bojte se novih stvari

Koliko vam se puta dogodilo da ste požalili zbog propuštene prilike? Ne dopustite da vam se to ponovno dogodi. Nemojte se ograničavati i ponekad preuzmite na sebe mali rizik kako biste ostvarili zacrtano.

6. Zabavljajte se

Ne marite za tuđe mišljenje i predrasude. Djeca uživaju u sebi, u igri i smijehu jer se ne brinu toliko što će drugi reći. Uživajte u malim stvarima, probudite se nasmijani i dodajte dozu humora u svoju rutinu.

7. Budite znatiželjni

Isprobavajte nove stvari i otkrijte nova mjesta. Neka vas u životu pokreće znatiželja jer to vodi do osjećaja samoispunjenja.

8. Izražavajte se iskreno

Odrasli često previše okolišaju. Boje se da će biti odbijeni ili dosadni drugim ljudima. Često govore ono što drugi žele čuti, a onda se u sebi osjećaju loše. Izražavajte se iskreno kao što bi učinilo svako dijete.

Pročitajte više