Ove 3 namirnice nas čine zdravima i sretnijima

Foto: 123rf
 
NEKE namirnice ne jedu se slučajno u određenim razdobljima godine. Zbog njihove boje, okusa oblika, vjeruje se da donose sreću.
 
Pred kraj godine, pri ispraćaju stare i dočeku nove, širom svijeta tradicionalno se konzumiraju određene namirnice. Svaka zemlja ima svoje kulinarske rituale kojima priziva sreću u novoj godini. Američka nutricionistica i savjetnica za prehranu Cynthia Sass za instant sreću preporuča  namirnice za koje su istraživanja pokazala da uistinu pomažu.
Nađu li se ove namirnice na vašem stolu osim zdravlja pratiti će vas i sreća.
 
 
Riba
 
U kineskom jeziku riječ riba se izgovara kao „obilje“. Stoga nije čudno što kinezi jedu ribu u ogromnim količinama, cijele godine. Riba, pogotovo losos, sardina i bakalar, bogata je omega 3 mastima koje čuvaju srce te ujedno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Također, riba čuva pamćenje, pomaže protiv artritisa te smanjuje rizik od dijabetesa.  LJudi koji redovito jedu ribu imaju bolju koncentraciju, ali i bolje pamte. Tomu pridonose masne kiseline omega-3. Preporuča se barem jednom tjedno je konzumirati.
 
 
Mahunarke
  
Vjeruje se da sitna zrna leće donose sreću. Kuhanjem se ona šire zbog čega se povezuje s prosperitetom. U nekim zemljama se priprema prvog dana nove godine, primjerice u Italiji se jede leća s leća s kobasicama,  u Njemačkoj jedu leću s kiselim kupusom dok se u Brazilu jede varivo od leće s rižom. Grah, leća i grašak nabubre dok se kuhaju i zbog toga se u mnogim kulturama smatraju sretnom hranom. Slijedeće činjenice također  govore o blagodatima ovih namirnica: reguliraju šećer u krvi, bogate su topljivim vlaknima koja pomažu u topljenju masnog tkiva na trbuhu, sprečavaju bolesti srca i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva.
 
 
Tamna čokolada
 
Ukusna, puna antioksidansa, čokolada vrlo efikasno ublažava tjeskobu. Što je čokolada tamnija, tim je bolja za Vaše zdravlje. Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi. Također, sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Najbolje od svega je što stvara osjećaj euforije sličan osjećaju zaljubljenosti.
 
 
Pročitajte i ovaj jednostavan, ukusan i zdrav način pripremanja tikvica. 

 

Pročitajte više