Postoji odličan razlog zašto bi se sve majke baš danas trebale nagraditi za sav trud

Foto: Pexels

6. SVIBNJA se obilježava Dan mentalnog zdravlja majki kojim se nastoji podići svijest o brojnim promjenama i izazovima s kojima se trudnice i novopečene majke susreću, a o kojima se rijetko govori. 

Pojedina istraživanja su došla do spoznaje kako svaka treća trudnica iskusi povećanu anksioznost, a oko 15% trudnica koje iščekuju prvi porođaj imaju klinički značajan strah od porođaja. Mnogim trudnicama nije strana ni depresija, a s postporođajnom depresijom se susreće oko osam posto rodilja koje ranije nisu imale težih psihičkih teškoća, što znači da je učestalost čak i veća u općoj populaciji (Nakić Radoš, Tadinac i Herman, 2013). Iako rijetko, nakon 1 do 2 porođaja na 1000 može se javiti. Nešto rjeđe se javlja i poslijeporođajna psihoza koja zahtijeva psihijatrijsko liječenje, ali to što je riječ o rjeđoj pojavi ne znači da je treba zanemariti.

"Svaka treća ili četvrta žena doživi traumatsko iskustvo porođaja, dok 3% žena doživljava posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) nakon porođaja. Uz PTSP nakon porođaja često se javlja i depresija, ali se najčešće previdi jer se puno više govori o depresiji, dok neki još uvijek smatraju da porođaj, kao jedan pozitivan događaj za obitelj i društvo, ne može biti uzrok traume! Također se kod oko 4% majki može javiti opsesivno-kompulzivni poremećaj ili generalizirani anksiozni poremećaj", navodi se na portalu Centar za reproduktivno mentalno zdravlje.

Konkretno, u Hrvatskoj između 10 i 12 tisuća žena ima psihičke probleme u trudnoći ili nakon porođaja.

Ipak, sve ove statistike zvuče puno gore kada uzmemo u obzir činjenicu da su žene koje potraže stručnu pomoć u manjini. Često se susreću sa strahom da će ih se smatrati lošim majkama, da će biti odbačene od okoline, a ponekad se boje i da će ih prisiliti da se odvoje od djeteta.

Ako osjetite bilo koje od spomenutih simptoma, važno je potražiti stručnu pomoć. No, čak i one majke koje se nikada nisu susrele s njima ne smiju zaboraviti da su, unatoč roditeljskoj ulozi, jedinstvene osobe koje moraju brinuti o samima sebi. Odvojite vrijeme za svoj hobi, sport ili možda tretman uljepšavanja, što god vas usrećuje i "puni vam baterije". Time ne radite ništa loše, već se brinete za vlastito mentalno zdravlje. 

I zapamtite: sretna mama = sretna beba.

Pročitajte više