Povratak u formu nakon trudnoće: Evo kako i kada početi vježbati nakon porođaja

Foto: Unsplash

AKO žena nije imala kompliciran vaginalni porod, može početi trenirati ranije nego što mislite. S laganim vježbama poput hodanja može se početi skoro odmah nakon poroda, naravno uz prethodnu suglasnost liječnika. Hodanje trideset minuta na dan, vježbe disanja i vježbe trbušnih mišića odličan su početak.

Ako je žena rodila carskim rezom, možda će morati pričekati malo duže da bi se tijelo u potpunosti oporavilo. Najvažnije je strpljenje i zeleno svjetlo liječnika prije nego što se upustite u bilo kakvu tjelesnu aktivnost.

Kada se osjetite spremnima za trčanje, prvo probajte test skakanja da biste bile sigurne. U slučaju da možete skočiti 20 puta zaredom, a nakon toga se nakašljati četiri puta bez ikakvih komplikacija, vjerojatno ste spremne za traku. Moguće je da vam se kao posljedica trčanja pojavi jaka bol u abdomenu ili nogama, vrtoglavica, groznica, zamućeni vid, zadihanost i stezanje u prsima, jako krvarenje i povraćanje. Ako dobijete neki od ovih simptoma, odmah prekinite s vježbanjem i potražite medicinsku pomoć.

Prema Susan Clinton, fizioterapeutkinji iz Pennsylvanije koja je radila istraživanja na temu boli u zdjelici kod žena nakon porođaja, tijekom trudnoće i poroda mišićno tkivo se jako rasteže i treba mu određeno vrijeme da se oporavi i ponovno očvrsne. Ključ u oporavku leži u tome da svaka žena prihvati da je njezin oporavak jedinstven i može trajati kraće ili duže. Ne smije se forsirati tijelo da ne bi došlo do teže ozljede. Najbolje je početi tako da svoje dnevne zadatke i aktivnosti pretvorite u tjelovježbu (primjerice, ako skupljate nešto s poda čučnite pet puta umjesto jednom) te potražite tečajeve i treninge laganog intenziteta za mame.

Pročitajte više