Rast kroz igru: Zašto je igra ključna za razvoj djece?

Foto: Pexels

Igra na otvorenom poboljšava zdravlje, a vole je djeca svih uzrasta. Što više vremena djeca provode u prirodi, veća je vjerojatnost da će izrasti u osobe koje će čuvati planet. Da biste uživali u prirodi, ne morate nužno daleko putovati. Vaša obitelj može se povezati s prirodom na školskom igralištu ili u dvorištu, a mnoge su javne zelene površine pogodne za sve uzraste. Ovo su neki od načina na koje možete zabaviti svoje mališane u prirodi.

Istražujte prirodu

Što prije svoju djecu upoznate s prirodom, prije će ju zavoljeti. Čak se i dojenčad i mala djeca mogu igrati i učiti u prirodi. Prošećite kroz park pun drveća s djetetom u nosiljci ili u kolicima. Neka vaša beba uživa u svježem povjetarcu, pjevu ptica i šumskim mirisima. S djecom predškolske i osnovnoškolske dobi izgradite skulpture od grančica, lišća, češera i kamenja. Vozite bicikl ili šetajte po susjedstvu ili pronađite novi park za istraživanje. Također, možete uzeti deku, nekoliko knjiga, pronaći sjenovito mjesto i čitati s djecom.

Izazovite stariju djecu

Skupljajte predmete ili biljke kako biste izradili kolekciju. Potražite lokalne biljke i napravite herbarij, skupljajte kamenje, žireve, lišće ili šišarke. Pogledajte koliko predmeta djeca mogu pronaći. Uz to, ako su djeca starija, udaranje nogometne lopte, bacanje frizbija, skakanje užeta ili bilo koja druga aktivnost može učiniti boravak na otvorenom zabavnijim.

Prednosti igre na otvorenom

Djeca koja provode vrijeme igrajući se vani i uživajući u prirodi mogu biti fizički zdravija. Više vremena na otvorenom povezano je s poboljšanim motoričkim razvojem i nižim stopama pretilosti. Također, potiče znatiželju, kreativnost i kritičko razmišljanje.

Djeca koja češće borave na otvorenom pokazuju povećan fokus i smanjene simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su provela više vremena u istraživanju prirode imala bolje rezultate učenja, piše Healthy Children. Uz to, djeca razmišljaju pozitivnije, a stres i depresija su manji.

Igra ima ključnu ulogu u životima djece, pružajući im priliku za razvoj, učenje i sreću. Kroz različite oblike igre djeca razvijaju motoričke vještine, socijalne kompetencije i emocionalnu inteligenciju. Stoga poticanje igre u djetinjstvu ne samo da podržava njihov cjelokupni razvoj već i gradi temelje za sretno i zdravo odrastanje.

Pročitajte više