Roditelji bi trebali stavljati sebe ispred svoje djece, kažu savjetnici za odnose

Foto: Unsplash

PRVO dolazi ljubav, pa brak, pa beba u kolicima. Zato savjetnik za odnose Paul Carrick Brunson smatra da bi parovi trebali dati prednost jedno drugom i da to može spasiti brak.

"Vaš odnos je temelj na kojem se sve gradi. Ako ste vi složni, ako imate dobru komunikaciju, onda će se to obično preslikati na vašu djecu. Ako znate rješavati sukobe, onda i vaša djeca imaju veće šanse da će po tom pitanju biti snažna", izjavio je u nedavnoj epizodi emisije Lorraine na ITV-u.

Brojne studije su dokazale da je vjerojatnije da će djeca akademski i razvojno napredovati ako odrastaju u stabilnom kućanstvu s oba roditelja.

"Brak je vaš temelj, ako je snažan, djeca imaju veću šansu da budu emocionalno prilagođena i zdrava", dodao je Brunson.

Davanje prioriteta vašim romantičnim vezama također je oblik brige o sebi. Za roditelje je važno održavati odnose i stvarati identitet izvan roditeljstva. Kada roditelji sebi i svojim partnerima ne daju prioritet, mogu čak zamrziti roditeljstvo.

Dobar partnerski odnos olakšava odgoj

Najbolji primjer je TikTok mama @Bvd.Juju koja je nedavno postala viralna jer se požalila na probleme koje nosi majčinstvo.

"Većinu vremena mrzim biti mama. Želim biti sebična, želim sebe staviti na prvo mjesto, želim svoje mentalno zdravlje staviti na prvo mjesto. Nije mi suđeno da budem samo mama, pogotovo djetetu s posebnim potrebama", izjavila je.

Inače, ona je majka djeteta s autizmom pa se požalila da je odgoj takvog djeteta izazov, zbog čega je često nenaspavana i nesposobna brinuti o sebi.

@bvd.juju

 

♬ original sound - BAD JUJU ♐️

"Važno je da su parovi dobri prijatelji i ljubavnici jer je tako posao odgoja djece lakši", piše life coach Galit Romanelli za Psychology Today.

Stručnjaci također primjećuju da roditelji moraju održavati zdrave odnose kako bi ih djeca oponašala.

"Kada je odnos roditelja pun ljubavi, pozitivan i osjetljiv, vaša će djeca internalizirati te kvalitete i vrijednosti te naučiti kako zdrav odnos izgleda i koje osjećaje izaziva", zaključuje Romanelli.

Pročitajte više