Roditelji sve više uklanjaju uši u kosi prirodnijim metodama. Jesu li učinkovite?

Foto: Pexels

UŠI U kosi gotov su neizbježan dio odrastanja svakog djeteta. Koliko god nas na samu pomisao na ove gadne nametnike svrbjela glava, ako dijete dobije uši, počinje ponekad dugotrajan proces uklanjanja. Roditelji najčešće posežu za drogerijskim rješenjima i raznim šamponima, ali u posljednje vrijeme koriste i nešto drugačija rješenja.

Naime, neki roditelji umjesto šampona za uklanjanje ušiju s kose koriste proizvode poput majoneze i maslinovog ulja. No, jesu li se ove metode pokazale učinkovitima?

Čini se da maslinovo ulje može pomoći s problemom

CDC navodi da "nema jasne znanstvene dokaze" da je maslinovo ulje učinkovit lijek protiv ušiju, ali neki medicinski stručnjaci i zdravstveni odjeli naginju u korist korištenja ulja u ovom slučaju, prenosi New York Post. 

Jedan od takvih primjera je i školski okrug Barron Area u Wisconsinu, koji je izdao vodič koji detaljno opisuje tretman maslinovim uljem, koji se treba ponavljati svaka četiri dana. S maslinovim uljem kao rješenjem za uklanjanje ušiju slaže se i pedijatrica Lauren Adler, koja tvrdi da maslinovo ulje može ugušiti i ubiti uši. 

Adler objašnjava da bi osoba koja ima uši trebala nositi kapu za tuširanje preko noći kako bi se uši ugušile, jer mogu satima preživjeti bez disanja. Dodaje da maslinovo ulje također pomaže u uklanjanju jajašca ušiju s kose.

Isto tako, Odjel za zdravstvo okruga Gibson iz Indiane iznio je smjernice prema kojima bi uporaba maslinovog ulja trebala koincidirati s trotjednim životnim ciklusom ušiju. Preporučuju korištenje maslinovog ulja prvog, drugog, trećeg, devetog, trinaestog, sedamnaestog i dvadeset prvog dana, prenosi New York Post.

A što je s majonezom?

Kao i s maslinovim uljem, CDC ne može potvrditi da majoneza dokazano ubija uši, ali pedijatrica Adler tvrdi da može biti "korisna jer guste tvari nalik na žele začepljuju otvore za disanje ušiju". Predlaže da se majoneza nanese na kosu i ostavi preko noći te da se kao dodatna zaštita na glavu stavi kapa za tuširanje. Jutro nakon, potrebno je temeljito isprati kosu i postupak ponoviti nakon tjedan dana. 

Pročitajte više