Sisanje palca ima i svoje prednosti, tvrdi istraživanje

Foto: 123RF

DJECA čiji su prsti uvijek u ustima, bilo zbog sisanja palca ili grickanja noktiju, u budućnosti mogu razviti manje alergija. 

Istraživači sa Sveučilišta Otago u Dunedinu na Novom Zelandu pratili su 1037 sudionika. Roditelji su morali bilježiti navike grickanja noktiju i sisanja palca svoje djece.

Istraživači su zatim testirali djecu na alergene. Kako londonski The Telegraph izvješćuje: "Njihovi su nalazi pokazali da su djeca koja su sisala palčeve ili grizla nokte imala manju prevalenciju senzibilizacije u dobi od 13 godina od one koja to nisu činila - 38 posto u odnosu na 49 posto. Oni koji su pokazali obje navike imali su još manji rizik, i to od 31 posto."

Higijenska teorija

Profesor Malcolm Sears sa sveučilišta McMaster u Kanadi rekao je da su nalazi u skladu s "higijenskom teorijom". Higijenska teorija sugerira da djeca moraju biti izložena klicama i bakterijama kako bi njihov imunološki sustav ojačao.

Prema Medicine Netu, "smatra se da je imunološki sustav fetusa potisnut kako bi se izbjeglo odbacivanje majčinog tkiva, ali pri rođenju mora početi prepoznavati antigene koji mogu biti povezani sa štetnim infekcijama". Ako je okoliš previše čist, hipoteza sugerira da imunološki sustav neće pravilno sazreti i možda neće reagirati na odgovarajući način kad dijete naiđe na klice ili druge okidače iz okoliša kasnije u životu.

Profesor Sears je dodao: "Iako ne preporučujemo da se te navike potiču, čini se da postoji pozitivna strana."

Sisanje palca ili prsta ne predstavlja problem za oralno zdravlje u vrlo ranim godinama, ali ga treba zaustaviti prije nego što se počnu pojavljivati trajni zubi. Djeca obično napuštaju navike sisanja palca ili prsta u dobi od dvije do četiri godine. Pomozite svom djetetu da prestane uz podršku i ohrabrenje.

Pročitajte više