Smiju li trudnice piti kavu i šteti li kofein bebi?

Foto: 123rf

VEĆINA trudnica stalno se brine što smije ili ne smije konzumirati tijekom trudnoće. Pitaju se smiju li piti kavu i šteti li kofein bebi.

Ginekologinja dr. Felice Gerch kaže da bi trudnice trebale izbjegavati kavu. Ipak, male količine ne bi trebale imati utjecaja na nerođenu bebu.

Dakle, dobre vijesti su da možete piti kavu ako ste trudni, a loša vijest je da ćete morati drastično smanjiti količinu.

Dr. Gersh kaže da trudna žena ne bi smjela popiti više od 200 miligrama kofeina dnevno. Dodaje i da jedna šalica kave sadrži oko 90 miligrama kofeina pa dvije male šalice dnevno ne bi trebale imati utjecaja na bebu. Pripazite i na ostale proizvode koji mogu sadržavati kofein, poput čaja ili energetskih napitaka.

Liječnik može, ovisno o zdravstvenom stanju majke, potpuno zabraniti konzumaciju kofeina. Dr. Gersh dodaje da bi 6 ili više šalica kave dnevno mogle rezultirati niskom porođajnom težinom, što je jako opasno za bebu. Dodaje i kako neka istraživanja povezuju unos velikih količina kofeina i sporiji razvoj mozga bebe. U ranoj fazi trudnoće prevelik unos kofeina može rezultirati i pobačajem, tvrdi dr. Gersh.

"Treba mi kava ujutro da se pokrenem. Izbjegavam sve gazirane sokove, ne jedem čokoladu i ne pijem bilo kakve napitke koji bi mogli sadržavati kofein. Pila sam kavu ujutro u trudnoći, a moji sinovi su najbistriji, najnormalniji dječaci koje znam", iskustvo je jedne mame koja se nije mogla odreći kave, prenosi babycenter.com.

Znamo da može biti teško smanjiti količinu kofeina, pogotovo ako ste veliki kavoljupci. Savjetujte se sa svojim liječnikom i neka vas ne bude sram pitati ga bilo što.

Pročitajte više