Stogodišnja teorija: Ova retro imena će ponovno biti popularna idućih 10 godina

Foto: Pexels

NEPISANO pravilo kaže kako se moda stalno ponavlja i to u pravilnim razmacima, a isto vrijedi i kada je u pitanju odabir imena za djecu. Stručnjaci tvrde kako se popularnost pojedinih imena ponavlja svakih sto godina.

Već je jasno kako je u posljednje vrijeme u trendu sve što je vintage i retro, a ako je ova "stogodišnja teorija" zaista točna, tijekom 2020-ih bi moglo biti rođeno puno djevojčica koje će nositi imena Mary, Dorothy i Helen. Četvrto najpopularnije ime dvadesetih godina prošlog stoljeća bilo je Betty, a slijedila ju je Margaret, potom Ruth. Sljedeće na listi su Virginia, Doris i Mildred, dok se na posljednjem mjestu nalazi Frances.

Kako piše Huffington Post, u to vrijeme je najpopularnije ime za dječake bilo Robert, slijedio ga je John, a na trećem se nalazio James. Potom su slijedili William i Charles, a i na šestom mjestu nalazilo se ime inspirirano britanskom kraljevskom obitelji - George. Među prvih deset našli su se još Joseph, Richard, Edward i Donald, piše The Sun.

Kada je u pitanju Hrvatska, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 1920-ih pa sve do 1959. godine najpopularnija muška imena su bila Ivan, Josip i Stjepan. U to vrijeme roditelji dječaka rado su birali i imena Franjo, Ante, Nikola, Petar, Milan, Dragutin i Marko.

Najviše djevojčica odazivalo se na Marija, a potom Ana i Kata. No nije nedostajalo ni Dragica, Mara, Ljubica, Katarina, Danica, kao ni djevojčica po imenu Anka.

Pročitajte više