Studija: Povisivanje glasa jednako je štetno kao fizičko zlostavljanje

Foto: Shutterstock

DJECA na koju odrasli često viču mogu se suočiti s istim doživotnim posljedicama kao i djeca koja su pretrpjela fizičko i seksualno zlostavljanje, zaključak je istraživača iz Sjeverne Karoline i Ujedinjenog Kraljevstva.

Oni su pregledali više od 160 studija o verbalnom zlostavljanju i razvoju u djetinjstvu i otkrili da vikanje i verbalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko i emocionalno zlostavljanje. Pišu da učestalo vikanje na djecu može dovesti do razvoja depresije, zlouporabe supstanci, pretilosti i sudjelovanja u kriminalnim aktivnostima.

Trenutačno postoje četiri kategorije zlostavljanja djece: fizičko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje - koje uključuje verbalno zlostavljanje - i zanemarivanje. I dok su se stope fizičkog i seksualnog zlostavljanja smanjile, stope emocionalnog zlostavljanja su porasle.

Na temelju svojih nalaza, istraživači su predložili da se verbalno zlostavljanje u djetinjstvu izdvoji u zasebnu kategoriju.

"Verbalno zlostavljanje u djetinjstvu očajnički treba priznati kao podtip zlostavljanja zbog doživotnih negativnih posljedica", upozorila je dr. Shanta Dube sa Sveučilišta Wingate u Sjevernoj Karolini.

"Riječi imaju težinu. One mogu uzdići ili uništiti djecu", dodala je.

Studiju je naručila britanska dječja dobrotvorna organizacija Words Matter, a njezini rezultati objavljeni su ovaj tjedan u časopisu Child Abuse & Neglect.

Pročitajte više