Sunčanje u trudnoći može biti opasno za bebu. Evo koje su posljedice ako se pretjera

Foto: Shutterstock

IAKO je sunčanje u trudnoći povezano s nizom dobrobiti, pretjerano izlaganje suncu može imati dugoročne posljedice kako za majku, tako i za još nerođeno dijete. Naime, liječnici upozoravaju da pretjerano sunčanje i inače nosi rizik ranijeg starenja kože i pojave zloćudnog raka kože, odnosno melanoma. Situacija je još opasnija kada je žena trudna jer sve to može imati i neželjene posljedice za zdravlje fetusa.

Kako donosi Very Well Family, trudnice bi trebale voditi računa o tome da predugo izlaganje suncu povisuje tjelesnu temperaturu žene, što dovodi do rasta temperature bebe. Liječnici upozoravaju da to može uzrokovati oštećenje mozga. Osim toga, dugo sunčanje na plaži povećava rizik od dehidracije, koja je naročito opasna za trudnice, ali i bebe.

Također su moguće i neželjene promjene na koži. Tijekom trudnoće estrogen u našem tijelu može povećati rizik od kloazme, odnosno pojačane pigmentacije kože kada smo pretjerano izloženi suncu i njegovim ultraljubičastim zrakama, a te promjene mogu ostati na koži i nakon trudnoće.

Pročitajte više