Super brzi recept za fini ručak kojem ćete podići imunitet

Foto: 123rf

KADA viroze prijete, a priznajmo, u ovo blesavo ovozimsko vrijeme više nitko ne može reći kada je sezona gripa, prehlada i viroza, a kada ne - roditelji obilno posežu za povećanim dozama "imuniteta". Ukoliko je dijete sklonije vizorama, podizači imuniteta možda su na repertoaru cijelu zimu, a možda tek onda kada roditelji primijete da dijete već postaje onako "ne baš svoje". I to nije loše. Možda se bolest neće razviti ukoliko uspijete malo osnažiti njihov organizam, no pitanje je zapravo - za čime radije posežete? Farmaceutikom ili prirodom? 
 
Ako je odgovor ovo prvo - nećemo reklamirati, niti smo toliko stručni da izdvajamo najbolje ili najgore, no kada je o prirodi riječ vjerujemo da mnogi množda ne znaju kako vitamin C, što smo naučili već u našoj najranijoj mladosti, zaista nije jedini kojeg moramo unositi u povećanim dozama. Ma kakvi. 
 
Često se, zbog neznanja, u ovoj priči o virozama i imunitetu zanemaruje kralj svih kraljeva - gospodin cink. Cink u našem organizmu ima jednu jako veliku ulogu jer osim što nadzire  više od 300 različitih enzima važnih za rast, razvoj i imunitet on je i važan čuvar u tvornici hormona, radu mozga. 
 
Cink je stoga bezrazložno zanemaren u cijeloj onoj "bakinoj" priči o podizanju imuniteta narančama i čajevima jer je upravo cink snažan antibakterijski i antivirusni saveznik organizma. Ima on još važnih uloga, primjerice - savršeno regulira šećere u krvi, pa je zato u doba viroza dodatno dobar za onu djecu koja za vrijeme prehlade i ozbiljnijih bolesti odbijaju jesti sve osim primjerice Čokolina i slatkiša - dakle šećera koji su najljući neprijatelji našeg imuniteta jer nutritivno gledajući ne pridonose ničemu osim trenutnom zasićenju i užitku, ali zato dobrano gazi imunitet na način da ne dozvoljava organizmu da se propisno bori protiv bakterija. A znate li što ublažava taj loš učinak šećera? Cink! Naravno! On ga barem malo regulira. 
 
Vratimo se stoga cinku. 

Smatra se da zdrava osoba može osigurati dovoljnu dnevnu količinu cinka raznovrsnom prehranom -preporučena dnevna doza (RDA) za žene je 12 mg, a za muškarce 15 miligrama u danu. Djeci je potrebno i nešto manje, no kada imunitet zapne znajte da se dvodnevnim menijem s puno cinka sigurno nećete predozirati tim važnim mineralom. 
 
A njega najviše ima u kamenicama, telećoj jetri, sjemenkama bundeve i sezama, bifteku, sjemenkama suncokreta, leći, soji, pilećoj jetri, bademima, kikirikiju )ne prženom, naravno), orasima, siru, puretini, jajima, grašku. 
 
Zato nam od svega navedenog pada na pamet jedan jednostavan zdravi recept za čušpajzić iz woka. Zašto iz woka? Zato što jela spravljena u woku ne traže toliko podlijevanja vodom niti dugotrajno iskuhavanje kao u loncu, zbog čega će u namirnicama ostati znatno više vitamina. 


Grašak s lećom i telećom jetrom/puretinom/biftekom - meni za dva dana

Ukoliko imate wok, u redu, ukoliko nemate, slobodnoj skuhajte klasičan čušpajz s malo prodinstanog luka na skroz malo masnoće, zatim prodinstane leće, možete staviti i koji krumpirić na kockice ili tikvicu izrezanu na kockice, a pred kraj ubacite fini grašak bogat cinkom. Bez obzira radite li ovo jelo u woku ili loncu, znajte da će ovo jelo doslovno biti gotovo za maksimalno pola sata, jer sve više od toga značit će da su namirnice prekuhane i da je samim time barem 50 posto važnih nutrijenata isparilo iz lonca.

A da bi ga pojačali s još antibakterisjkih saveznika, pred sam kraj kuhanja začinite s malo đumbira i dosta fine žute kurkume koja je u kombinaciji s paprom udarni borac za svačije zdravlje. Zato je wok nešto bolji izbor jer u njemu nećete morati dodavati vodu koja će sve ove supernamirnice razvodniti i ublažiti im prirodno djelovanje. 
 
Za "pojačavanje" količine, slobodno dodajte i šalicu smeđe riže te sve skupa pomiješajte i dokuhajte kao kada radite rižoto. 
 
A kako će ova količina biti dostatna kao prilog za dva dana (ovisno o broju članova i količini skuhanog jela), jedan dan ga možete poslužiti uz teleće jetrice na naglo, a drugi dan uz puretinu ili biftek. Ili jednostavno u cijeli ovaj mješung ubacite i meso na kockice. 
 
I svakako poduplajte dozu graška u odnosu na druge namirnice u ovom kvazi čušpajzu, jer ipak govorimo o cinku, a i djeca uglavnom vole grašak jer ih podsjeća na kuglice. 
 
A za međuobrok svakako se opskrbite dovoljnom količinom orašastih plodova i sjemenki. 
 

Pročitajte više