Udaranje djece u Škotskoj je postalo ilegalno, društvene mreže su podijeljene

Foto: 123RF

ŠKOTSKA vlada proglasila je fizičko kažnjavanje maloljetnika kaznenim djelom.

BBC javlja da je to dosad bilo dopušteno roditeljima i skrbnicima djece mlađe od 16 godina, ako se smatra "razumnom kaznom", ali takozvano "opravdano kažnjavanje" više ne vrijedi.

Fizičkim napadom na djecu smatra se udaranje, šamaranje, tresenje, bacanje ili odgurivanje djece, kao i grebanje, štipanje, grizenje, čupanje kose, prisiljavanje djece da borave u neudobnom ili neugodnom položaju, zadavanje opeklina ili prisilno guranje. 

Zakon je u Škotskoj usvojen u siječnju 2020., ali je tek sada stupio na snagu. 

"Ovaj zakon jasno određuje da tjelesno kažnjavanje djece više ne smije biti dio odrastanja u Škotskoj i označava važan korak u stvaranju zemlje u kojoj se dječja prava istinski priznaju, poštuju i ispunjavaju", komentirala je Joanna Bartlett, glasnogovornica Nacionalnog društva za prevenciju okrutnosti nad djecom.

No društvene mreže ovaj zakon je podijelio. Mnogi su loše reagirali na ono što smatraju nepotrebnim miješanjem države u odgoj djece.

"Kao dijete sam znao dobiti batine od roditelja, ali ne često. Uvijek je bio cilj naučiti me razlici između dobra i zla. Kako će roditelji sada djecu učiti što je ispravno, a što pogrešno? Razgovor ne može uvijek upaliti", smatra jedan korisnik Twittera. 

"Kad god sam kao dijete dobio batine, nikad se nisam osjećao povrijeđeno. To me natjeralo da poštujem svoje roditelje", komentira drugi. 

"Dobivao sam batine i nikad mi to nije škodilo. Neću dopustiti da mi bilo koja vlada kaže kako da odgajam svoje dijete", ističe treći.

Međutim, ima i onih koji podržavaju ovu mjeru.

"Nikad ne postoji razlog za udaranje djeteta, ali nekim odraslima bi koristilo", "Roditelji trebaju odgajati djecu tako da kod njih razviju osjećaj poštovanja, a ne straha", "Ljudi koji misle da je u redu udarati dijete moraju znati da je u redu i kada netko udari njih", neki su od stavova. 

Što vi mislite? Je li ovaj zakon korak naprijed po pitanju sigurnosti i zaštiti djece ili nema potrebe donositi takve odluke? Kažite nam u komentarima.

Pročitajte više