Vježbanjem u trudnoći pomažete bržem razvoju mozga nerođene bebe

Foto: Instagram

DA JE netko prije 20 godina rekao da bi trudnice trebale vježbati, ne samo zbog zdravije trudnoće nego i bržeg razvoja mozga nerođene bebe, tome bi možda samo rijetki povjerovali.

No, vremena su se doista promijenila, a današnja istraživanja govore upravo u prilog tome.

Tako je jedno novije istraživanje otkrilo da redovito vježbanje tijekom trudnoće povećava stopu razvoja mozga beba. Drugim riječima, žene koje vježbaju u trudnoći svoje bebe mogu učiniti pametnijima.

Do tog su zaključka došli stručnjaci Sveučilišta u Montrealu koji su proučavali mozgove novorođenčadi iz dvije skupine mladih majki, a rezultate je prenio portal Woman's Health. 

Jedna je skupina vježbala na umjerenoj razini tijekom cijele trudnoće, oko 20 minuta, tri puta tjedno, dok druga skupina uopće nije vježbala.

>>Vježbanje u trudnoći. 8 pravila kojih se morate pridržavati<<

Kad su stručnjaci testirali mozgove beba otkrili su da je kognitivna aktivnost beba čije su mame vježbale u potpunosti razvijena, međutim, iako su to utvrdili na skupini novorođenih beba (čije su mame vježbale), stručnjaci nisu sigurni koliko je ta bolja razvijenost stvarna, odnosno, ne znaju u kolikoj mjeri brži razvoj mozga ostaje aktualan u odnosu na novorođenčad čije su mame bile manje aktivne, kad bebe uđu u malo odrasliju fazu.

Zato se sada intenzivno bave sličnim istraživanjima, ali na malo starijim bebama.

No čak i ako se pokaže da bebe čije mame nisu vježbale s vremenom dosegnu puni moždani potencijal, svejedno na snazi ostaje savjet da bi mame tijekom trudnoće trebale barem povremeno vježbati.

>>Lagani trening zagrijavanja za trudnice koji možete raditi kod kuće<< 

Naravno, umjereno, s vježbama prilagođenima trudnicama, jer danas znamo da vježbanje u trudnoći ima niz pozitivnih učinaka.

Na primjer - umjerena tjelovježba ublažava bolove u leđima, smanjuje rizik od dijabetesa povezanog s trudnoćom i može vam pomoći da bolje spavate.

>>Trudnice, vježbanje u trećem tromjesečju dobro će doći i vama i bebi<<<

A bebama/djeci će, osim spomenutog razloga, koji doduše još nije do kraja istražen, majčino vježbanje pomoći za smanjenje rizika od pretilosti. 

 

Pročitajte više