Vrtići i škole ne rade, a evo hoće li roditelji trebati platiti punu cijenu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

JOŠ prošlog tjedna premijer Andrej Plenković najavio je zatvaranje vrtića, škola i fakulteta u cijeloj zemlji na dva tjedna. Ova mjera je započela jučer, a vrata vrtića i škola ostala su otvorena za djecu čiji roditelji nemaju drugu opciju čuvanja.

"S obzirom na to da je školski sustav posebno bitan, od ponedjeljka ćemo stati s nastavom na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i u srednjim školama te na fakultetima", poručio je tada Plenković.

No, mnoge roditelje je zanimalo i što će se dogoditi s plaćanjem računa za ožujak. Kako većina vrtića ugovorom definira da se iznos računa smanjuje isključivo ako dijete u vrtiću provede manje od pet ili tri dana, roditelje je zanimalo mijenja li se išta zbog novonastale situacije koju nitko nije mogao predvidjeti.

Zato smo isto pitanje uputili upravama većih hrvatskih gradova, a u nastavku vam donosimo njihove odgovore.

"Grad Velika Gorica svakako će umanjiti cijenu vrtića i produženog boravka za 50 posto iznosa za mjesec ožujak", potvrdio je Ured gradonačelnika Velike Gorice.

"U ovom se trenutku nalazimo u svima potpuno novoj i nepoznatoj situaciji u kojoj je vrlo teško predvidjeti koliko će nastala situacija trajati i kako će se razvijati. U vrtićima nikada nismo imali ovakvu situaciju. Slična se situacija dogodila, primjerice, za vrijeme štrajka učitelja i nastavnika kada se nije održavao program produženog boravka i kada je prisutnost učenika bila iznimno mala. Tada smo donijeli Odluku kojom je roditeljima čija djeca nisu bila u produženom boravku ukupna cijena programa umanjena za dane štrajka, a učiteljice su dobile punu plaću iz Proračuna Grada. Tim ćemo se modelom rukovoditi prilikom obračuna cijene za roditelje čija djeca pohađaju vrtiće kojima je Grad Rijeka osnivač kao produženi boravak u riječkim osnovnim školama. U ovom trenutku razmatramo načine umanjenja cijene za roditelje te je u tijeku priprema Odluke koja će to regulirati", odgovorili su iz Grada Rijeke.

"Podsjećamo, u svim vrtićima i u svim osnovnim školama kojima je Grad Rijeka osnivač osiguran je normalan prihvat djece koja nemaju alternativnog načina zbrinjavanja dok roditelji rade, te su osigurana dodatna sredstva za dezinfekciju prostora s ciljem veće sigurnosti i zaposlenika i djece, odnosno poduzeto je sve što preporučuju nadležne službe", dodali su.

"Obavještavamo vas kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane", poručili su iz Grada Zagreba.

"Mjere koje svojom odlukom kao gradonačelnik Svete Nedelje mogu odmah donijeti, bez da čekamo proceduru ili naknadnu primjenu su sljedeće: 100% ukidanje naplate vrtića (za cijelo vrijeme nekorištenja usluge)", napisao je Dario Zurovec na svome Facebook profilu te obećao i nekoliko mjera koje će trajati tri mjeseca, poput odgode svih ovrha, odgode plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte i obrtnike te 100-postotno oslobođenje naplate javnih površina i najmova javnih prostora koji su u trajnom zakupu. Također, naglasio je kako su ovo "prve interventne mjere, a mora i bit će ih još".

"U Gradu Sisku roditelji ne plaćaju ni vrtić ni produženi boravak ako se ne koristi. Za vrijeme štrajka nastavnika cijena produženog boravka bila je umanjena, a tako će biti i sada", poručili su iz Siska.

"Gotovo je sigurno da će doći do oslobađanja odnosno umanjenja određenih obveza, između ostalog i oslobađanja od plaćanja dijela računa za vrtiće i produžene boravke za djecu koja nisu pohađala vrtiće i produžene boravke u školama u tom vremenu. Kako se radi o specifičnim okolnostima, pogotovo u kontekstu trajanja ovakvog stanja, konkretne mjere donijet ćemo u narednim danima koji slijede", stoji u priopćenju Grada Karlovca.

"Roditelji koji nisu dovodili djecu u vrtić tijekom razdoblja proglašenih mjera neće plaćati vrtić. Za sada se to odnosi na razdoblje od 15 dana, za dalje ovisi o stanju epidemije koronavirusa. Također, u Zadru roditelji plaćaju samo prehranu u produženom boravku, ostale troškove ionako snosi Grad, tako da roditelji neće imati financijskih obveza u navedenom periodu", odgovorili su iz ureda gradonačelnika Grada Zadra.

Informacije od uprava drugih gradova do zaključenja ovog teksta nismo zaprimili te ćemo njihove odgovore objaviti čim ih dobijemo.

Pročitajte više