8 trikova kojima ćeš se natjerati da više čitaš

Foto: Interview, Giphy

VEĆ znaš kako čitanje smanjuje stres te nas čini sretnijima.

No, s obzirom na užurbane rasporede, vjerujemo kako je često vrlo teško pronaći vremena za ovaj hobi, koliko god ga voljeli.
 
Upravo zato, mi ti otkrivamo nekoliko vrlo jednostavnih trikova, kojima ćeš se natjerati da čitaš više nego dosad i vjeruj nam - oni itekako pale.
 
1. Nemoj izlaziti iz kuće bez knjige
 
Znaš, teško je čitati, ako nemaš knjigu pri ruci. No, ovdje su dozvoljene i modernije verzije od papira, kao što su npr. e-čitači. Bitno je samo da štivo, u bilo kojem obliku, imaš uvijek kraj sebe. Tako možeš čitati u busu ili tramvaju, dok čekaš bus ili tramvaj, na dosadnom predavanju, u pauzi od posla i slično.

2. Učlani se u book club
 
Jednostavno je: ako imaš određeni rok dokad trebaš pročitati knjigu, vrlo vjerojatno da ćeš ju dotad i pročitati. Osim ako ti je užitak doći na sastanak i slušati raspravu o knjizi, o kojoj nemaš pojma. Uz to, nikada nije loše upoznati nove ljude i zabaviti se raspravljajući o nečemu.
 
3. Čitaj samo ono što te zanima
 
Život je prekratak, da bi gubila vrijeme na stvari koje te ne zanimaju. Tako je s ljudima, ali i s knjigama. Ne bi ni gledala neku seriju, ako su prve dvije epizode bile razočaravajuće, zar ne?
 
 
4. Čitaj u teretani
 
I pritom mislimo samo u slučaju hodanja na traci ili dok voziš bicikl. A ako ti to nije ugodna ideja, uvijek postoje audio verzije knjiga, koje također mogu biti odličan pratioc u dugim šetnjama ili vožnjama. A tako i brže prolazi vrijeme.
 
5. Čitaj prije spavanja
 
Za to postoji više dobrih razloga: to je opuštajući način za završiti kaotičan dan, ali svakako i zdraviji od gledanja televizije ili ekrana svog mobitela. Također, znanstveno je dokazano kako čitanje prije spavanja, utječe na kvalitetu sna.
 
6. Nemoj čitati više stvari odjednom
 
Multitasking je odličan za neke stvari, no ne kada je riječ o knjigama. Na taj način nećeš u potpunosti apsorbirati ono što konzumiraš, a upravo je to poanta čitanja: uživljavanje u priču. 
 
 
7. Pronađi neko mirno mjesto
 
Tako ćeš se puno lakše koncentrirati na sadržaj. No, ako to nije moguće, uvijek kraj sebe imaj par slušalica i omiljenu glazbu te se isključi od svijeta koji te okružuje.

8. Spoji čitanje s nečim što voliš
 
Bilo da se radi o omiljenom desertu, toploj kadi ili čaši vina. Tako ćeš se još više veseliti čitanju, posebno nakon napornog radnog dana, kada napokon dođeš u svoj mali dio svemira.