Come fly with me: Venecijo divna

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index 

LAJTMOTIV tjedna - jedna nova stara destinacija! Kraljica Jadrana, Grad vode, Grad mostova, Grad svjetlosti, Presvijetla, Dominantna... Venecija. Bajna Venecija. 
 
Preko 10 godina je prošlo od zadnjeg puta kada sam posjetila ovaj grad, na sjeveru našeg predivnog Jadrana i apsolutno se ništa nije promijenilo. Možda ju sada gledam malo drukčijim očima nego onda u srednjoj školi, ali svaki puta će me ponovo ostaviti bez teksta, bez obzira koliko puta ju posjetila i koliko godina prođe između svakog posjeta. 
 
Možda ju ja gledam pomalo romantiziranim očima, zbog svih knjiga koje sam pročitala, a u kojima se Venecija opisala, ali ništa manje mi se nije svidjela niti dok nam je voda bila do gležnjeva i kiša pljuštala k'o iz kabla, kao i kada je dan topao, suh i sunčan! Odiše poviješću u svakom kamenu, na svakom svom mostiću, u svakom kanalu i to je nešto što obožavam. Jedan od onih gradova koje treba osjetiti svim osjetilima, pa čak i mirisom za kišnih dana i plime. I lijepo i ono manje ugodno. Pogledom obuhvatiti svaki kutak, od svih detalja bazilike svetog Marka i Duždeve palače pa do prljavih ulica punih smeća, koje turisti ostavljaju iza sebe. Prstima opipati gotičke detalje na crkvama i delikatnost suvenira od Murano stakla. I na kraju onim, meni najdražim, osjetilom okusa! Italiju treba okusiti! Kada živiš u gradu u kojem NEMA fine pizze, onda doći u ovom slučaju u Veneciju, je jednako dolasku u raj, za nas ljubitelje talijanske kuhinje:).
 
 
Na kraju svega, bitno je i s kime provedeš svoje vrijeme, s nekime tko zna cijeniti sve od navedenog ili s nekime tko traži prvi restoran s besplatnim internetom, jer ipak, prioriteti su prioriteti. Venecijo divna, evo ti mene opet sutra, družit ćemo se nas dvije još jednom... Nažalost, uvijek je to samo na nekoliko sati, nedovoljno za sve, naravno, a opet dovoljno da se poželiš vratiti opet i opet. Priznajem, slaba sam na Italiju!
 
Ostatak tjedna protekao je u, kako da to lijepo kažem - jednu večer izađeš na party i iduća tri dana dolaziš k sebi? Dovoljno pristojno? Poznat osjećaj? Tako to obično biva kada u Dubaiju izađemo van. Ne znam što je to s ovim gradom, ali popio ti dvije ili dvadeset dvije, mamurluk je jednako ubitačan, ali zabava je uvijek na nivou, pogotovo s mojim curkama, s kojima svaki izlazak završi kao onaj "o kojem se ne priča, ali ga se ne zaboravlja". 
 
 
Teško se bilo naviknuti na izlaske koji završavaju u 2 ili 3 ujutro, kada oni kod nas tek počinju oko 1 u noći, ali nakon 3 godine, mislim da sam se napokon navikla na to, tek sada kada planiram odlazak odavde. Odlazak odavde... Sve glasnije se čuje, sve jače se osjeti i sve je bliže, ali o tome kada dođe vrijeme. Do tada, čekamo nove letove, novi roster, 5 slobodnih dana u New Yorku i novu epizodu plesa sa zvijezdama Bliskog Istoka koju pratimo, iako ne razumijemo apsolutno ništa. 
 
Pssst! Teine avanture pratite i na njezinom blogu!