Pitaj Olju: Rasterećenje organizma

Odluku o promjeni režima prehrane najčešće odgađamo za prvi dan u tjednu. Poznati slogan “od ponedjeljka“ vrijedi i za faze intenzivnijeg učenja te sređivanja zaostalih obaveza koje nemaju oznake hitnosti. Svi oni koji drže stvari pod kontrolom ne trebaju famozni ponedjeljak.

Kada je prehrana u pitanju svi poželimo povremeno malo rasteretiti organizam. Odrasle zdrave osobe program rasterećenja organizma mogu provoditi dva puta godišnje i to u trajanju od 4-6 tjedana, što po istraživanjima ima povoljne zdravstvene posljedice.

Važno je da se rasterećenje organizma provodi stupnjevito.

PRVI tjedan je vrijeme kada se isključuje konzumiranje crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda te svih slatkih pića i alkohola.
Oko 2 l vode.

DRUGI tjedan je vrijeme kada se jedan obrok u tjednu (npr. večera) bazira na povrću, no i dalje bez crvenog mesa, mesnih prerađevina i gotovih jela te alkohola.
Oko 2 l vode, par čaša vode sa pola limuna u 2 dcl.

TREĆI tjedan  je vrijeme kada možemo dominantno planirati voće (npr. voćni doručak) i povrće.
Večera je sa grahoricama i uz redukciju ulja. Ukoliko nema zapreke po nekoj osnovi treći tjedan može biti bez namirnica animalnog porijekla. Po želji svaki drugi dan možemo planirati ribu za ručak, ali bez jaja, mesa,  sira i mlijeka svakako.
Oko 2 l vode i nekoliko šalica biljnog čaja.

ČETVRTI tjedan je vrijeme slično prvom tjednu, no već smo se naviknuli na manje količine hrane, obavezno 3 obroka na dan te manje soli, masnoća i neprekuhanih namirnica.
Oko 2 l vode, povremeno limunada i nezaslađeni čajevi.

Rasterećenje organizma je ujedno i priprema organizma za dijetu. Ukoliko ste makar tjedan dana u fazi prehrane koju nazivamo jelovnik za rasterećenje organizma, dijeta će biti uspješnija.

Pitanja i odgovori:

P: Pozdrav, javljam Vam se u nadi da ćete mi dati neki savjet o dijeti. Trenutno sam na UN dijeti. Željela bih smršaviti oko 15 kg, ali na svaku dijetu koju krenem brzo odustanem. Ne znam zašto je tako, ali nemam volje. Visoka sam 164 cm i imam 73 kg.

O: Nagle promjene režima prehrane su stres za organizam. Ukoliko su dosadašnji dnevni obroci bili hiperkalorični potrebno je postupno navikavati organizam na manje obroke, što neće izazvati neugodu. Važno je da prelazak na optimalan režim prehrane ne bude drastičan.

P: Koliko kilograma je moguće izgubiti tjedno? Uskoro imam sestrino vjenčanje, pa molim za pomoć.

O: Najčešće se navodi 1-2 kg tjedno, ali potrebno je uzeti u obzir individualne parametre te opterećenje organizma. Intenzivnije vježbanje pospješuje korekciju mase, ali i utječe na bolji mišićni tonus. Jedno je sigurno: gladovanje ne ubrzava korekciju mase, a ugrožava zdravstveni status.