Stres ili nešto više: Koji su znakovi psihičkog sloma?

Foto: Shutterstock

PREPOZNAJ ih prije nego što ti se dogodi.

Čak je i "svemoguća" Oprah u nedavnom intervjuu otkrila kako je prošle godine u ovo vrijeme zamalo doživjela živčani slom, zbog količine posla. No, kako znati kad je u pitanju samo stresan dan, a kada potencijalni slom? Donosimo nekoliko znakova ovog posljednjeg.
 
1. Strah
 
Prije samog sloma, ljudi se neprestano brinu da će se nešto loše dogoditi, a da nisu u mogućnosti točno odrediti zašto su stalno nervozni i oko čega se toliko brinu. To nije depresija ili anksioznost, već strah koji nas lako nadvlada. A ako je on prisutan i onda kad ti neke stvari u životu idu prilično dobro, to je znak za uzbunu.

2. Promjena ponašanja 
 
Svi imamo loš dan, no ako se dan pretvori u tjedan, tjedan u mjesec i tako dalje, trebala bi se zabrinuti. Najčešći znakovi su prestanak komunikacije s drugim ljudima, svađe, provođenje sve manje vremena s partnerom itd.

3. Ne možeš normalno razmišljati
 
Stres itekako utječe na tvoj mozak, zbog čega dolazi do toga da se ne možeš koncentrirati ni na najjednostavniji zadatak. Duže ti nego inače treba da nešto zapamtiš, zaboravljaš na dogovore i slično, sve to može biti znak da tvoj stres prelazi na novi nivo, kroz koji ne želiš prolaziti.
 
Što napraviti ako si se prepoznala u ovome? Makni telefon od sebe na neko vrijeme ili ga ugasi, tjelovježba se također pokazala odličnom za reduciranje stresa te napravi plan što moraš prvo obaviti. Ne dopusti da ti se posao dodatno nagomila.