Što čitati nakon što ste pogledali fenomenalnu seriju "13 reasons why"?

Foto: Promo

NETFLIX nas je počastio još jednom vrhunskom serijom, ali što nakon što smo je pogledali?

Prvo smo pomislili da će ovo biti jedna od tinejdžerskih serija, ali producentska kuća koja ju je napravila potaknula nas je da joj ipak damo šansu. Rezultat? Više nećemo sumnjati u Netflixove serije – jednostavno je genijalna. Iako se radi o tinejdžerima, ovo nikako nije samo serija za mlade. Baš suprotno: ako ste svoju srednju školu davno ostavili za sobom, još ćete više profitirati prateći živote ovih mladih ljudi. Dok smo tinejdžeri, emocije nam se tek bude i divljaju bez nadzora, ali mudrost i analiza proživljenog dolaze tek kasnije. Serija je snimljena prema briljantnoj knjizi istog imena, autorice Jay Asher. Ako niste, obavezno je pročitajte.

Ona prati tinejdžera Claya, koji dobiva trinaest kazeta, koje je snimila Hannah Baker, djevojka iz njegove škole, prije nego što se ubila. Hannah je namijenila trinaest kazeta za osobe koje su, svaka na svoj način, doprinijele tome da okonča svoj život. Clay je jedna od osoba na kazeti, a kada ih presluša, sve što treba napraviti jest poslati ih sljedećoj osobi na listi.

Gledanju serije dodat će jednu novu dimenziju. Kako bismo vam utažili želju za pričama slične tematike, ovaj smo se put u knjižare zaputili s namjerom da pronađemo najbolje romane s tinejdžerima koji će se svidjeti i odraslima. Svaki od ovih romana posjeduje ozbiljnost koju inače ne nalazimo u young adult literaturi – spoznaja o tome da će (jednoga dana) umrijeti, ove mlade ljude potiče na razmišljanja koja ne smatramo karakterističnim za tu dob. Ali ona ipak postoje i ne treba ih ignorirati.
 
1. U traganju za Alaskom – John Green

Što još reći o Johnu Greenu, ikoni jedne generacije koja je književnost za mlade nepovratno promijenila nabolje? Njegove su knjige konstantno među najprodavanijima u području suvremenog young adulta. Neke su od njih uspješno ekranizirane („Greška u našim zvijezdama“ i „Gradovi na papiru“), a ovaj će roman svoju filmsku adaptaciju doživjeti iduće godine. John Green ima sposobnost slomiti nam srce neovisno o tome opisuje li tragične događaje ili samo svakodnevicu. U romanu „Alaska“, upoznajemo svojeglavu djevojku neobična imena koja postaje gravitacijskim centrom događaja u srednjoj školi. Podsjeća na „13 razloga“? Da, ali ne na način koji biste očekivali. Ako ćete pročitati samo jednu knjigu s ove liste, neka to bude ova. Remek-djelo. (Fokus, 99,00 kn)


 
2. Ako ostanem – Gayle Forman

Ova je knjiga vrlo slična „13 razloga“, ali je napisana nekoliko godina ranije. Sedamnaestogodišnja Mia suočena je s teškim odlukama. Hoće li ostati vjerna svojoj prvoj ljubavi — glazbi — čak i pod cijenu da izgubi dečka i napusti obitelj i prijatelje? Što će učiniti sa svojim životom? A onda, jednoga jutra u veljači, Mia i njezina obitelj sjedaju u automobil i u trenutku se sve promijeni. Odjedanput nestanu svi izbori, osim jednoga. I samo on postane bitan. Ako ostanem bolno je lijep roman o snazi ljubavi, istinskome značenju obitelji i odlukama s kojima se svi moramo suočiti. Osim ovog, prevedena su još dva romana autorice: „Kamo je otišla“ i „Ritam srca“. Sva tri su naša apsolutna preporuka. (Znanje, 29,90 kn)


 
3. Ako se ne probudim – Lauren Oliver

Lauren Oliver su hrvatski čitatelji prvo upoznali preko njezine izvrsne distopijske trilogije „Delirij“. Već te je knjige karakterizirao liričan stil i emocionalni naboj, ali i apokaliptična vizija svijeta. Ovaj je, pak, roman idealan ako vas zanimaju realistične priče. Samantha Kingston ima sve što jedna srednjoškolka poželjeti može: neodoljivo zgodnog dečka, tri fantastične najbolje prijateljice i jedna je od najpopularnijih cura u školi. Petak 12. veljače trebao je biti samo još jedan dan u njezinu savršenom svijetu. Ispalo je, međutim, da joj je to posljednji dan u životu. No, onda je dobila još jednu priliku. Ustvari, sedam novih prilika. Čudesnih tjedan dana ponovno proživljavajući svoj posljednji dan, Samantha će otkriti tajnu vezanu uz svoju smrt, ali i saznati koja je prava vrijednost svega što bi mogla izgubiti. Istodobno sirov i osjećajan te nadasve prelijep roman s krajem koji je jednako toliko hrabar koliko i bolan. (Znanje, 29,90 kn)


 
4. Sva radosna mjesta – Jennifer Niven

Unatoč naslovu, ova knjiga i nije baš radosna. Ali to joj nije mana, barem ne na ovoj listi jer ovo je neodoljiva i prekrasna priča o djevojci koja uči živjeti od dečka koji želi umrijeti. Violet Markey zgodna je i popularna cura koja odbrojava dane do mature, kada će napustiti svoj gradić u Indiani. Vjeruje da će tada opet početi živjeti jer se nakon automobilske nesreće u kojoj joj je poginula sestra, shrvana tugom i strahom, povukla u sebe. Theodore Finch je temperamentan i duhovit osobenjak, opčinjen je smrću, koji zna nevjerojatne detalje o ljudima koji su počinili samoubojstvo, zašto je njihov odabir dobar ili loš i na koji bi se način on ubio. I svaki dan pronađe neku sitnicu koja ga u tome spriječi. Violet i Finch sretnu se na školskom zvoniku i jedno drugo spase od skoka. (Profil knjiga, 99, 00 kn)


Četiri romana koja smo preporučili nikako nisu iscrpili moguće preporuke za ljubitelje „13 razloga“. Želite li nastaviti istraživati sami, evo još nekoliko smjernica:

1. Sve, baš sve – Nicola Yoon

2. Charlijev svijet – Stephen Chbosky

3. Eleanor i Park – Rainbow Rowell

4. Pomrčina srca – Ruta Sepetys.