Što je zajedničko seksu, snu i stresu?

Foto: Calvin Klein

JESEN je u punom jeku, a s njom i dosadne prehlade.

Upravo zato, ovo je vrijeme kada bi najviše trebali paziti što unosite u svoj orgazam, odnosno kada bi trebali voditi još više računa o jačanju svog imunološkog sustava.

Jedino će vas jak imunološki sustav, učinkovito obraniti od ovog neprijatelja, koji vreba iza svakog ugla.

A upravo seks, stres i san imaju itekakav utjecaj na njega, a sada ćemo vam otkriti i kako.

1. Seks

Brojna istraživanja pokazala su kako ljudi, koji se seksaju dva puta tjedno, imaju i nešto više razine imunoglobulina A, proteina koji pomaže u obrani od prehlada. Oni su tako bili zaštićeniji od onih koji su apstinirali, ali i onih koji su ljubav vodili češće.

2. San

Puno smo vam puta dosad istaknuli kako je kvalitetan san važan za vaše zdravlje i cjelokupno blagostanje. Nakon što se dobro naspavate, ništa vas ne može spriječiti u ostvarivanju ciljeva. Norma koju biste si trebali zadati, kada je u pitanju kvalitetan san, jest 7-8 sati istog svake večeri. Ljudi koji spavaju manje od 6 sati dnevno, četiri su puta više podložniji prehladi, jer se tako u krvotoku ne povećava razina T-limfocita, koji se bore protiv virusa.

3. Stres

Znamo da ga je nemoguće izbjeći u potpunosti, no obavezno počnite vodite računa o tome u kojoj se mjeri živcirate te oko čega se nipošto ne biste trebali živcirati. Zašto? Naime, u slučaju kroničnog stresa, vaše tijelo izlučuje više kortizola nego inače, koji negativno utječe na vaš imunološki sustav, jer umanjuje sposobnost vašeg tijela da se bori s prehladama.