Amazon ima ogroman problem s krivotvorinama na platformi. Evo što poduzima

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je u 2023. godini uložio impresivnu sumu od 1.2 milijarde dolara u svoju kontinuiranu borbu protiv krivotvorina, angažiravši više od 15.000 zaposlenika posvećenih sprječavanju zloupotrebe platforme. Tvrtka kaže da je samo u 2023. godini zaplijenila i uklonila preko 7 milijuna krivotvorina te spriječila stvaranje preko 700.000 računa koji su željeli prodavati lažne proizvode. 

U sklopu svojih napora, Amazonova Jedinica za borbu protiv krivotvorina poduzela je značajne korake protiv više od 21.000 sumnjivih prodavača od 2020. godine, djelujući proaktivno putem prijavljivanja organima provođenja zakona ili podnošenjem tužbi.

"Kada tvrtka odluči prodavati svoje proizvode putem naše trgovine, želimo im pružati izvrsno iskustvo, lišeno nepravedne konkurencije", istaknuo je Dharmesh Mehta, potpredsjednik globalne prodaje partnerskih usluga u Amazonu, naglašavajući kako je povjerenje ključni temelj poslovanja tvrtke.

Amazon je, suočen s izazovima prodaje krivotvorenih proizvoda, osnovao gorespomenutu Jedinicu za borbu protiv krivotvorina 2020. godine. Ova jedinica sastoji se od iskusnih istražitelja, analitičara podataka i bivših državnih tužitelja, što dodatno potvrđuje ozbiljnost s kojom Amazon pristupa ovom problemu, piše Retail Drive

Amazon je prošle godine predstavio platformu za praćenje i identificiranje krivotvorina

Kako bi dodatno unaprijedio svoje kapacitete u borbi protiv krivotvorina, Amazon je prošle godine predstavio Anti-Counterfeit Exchange, platformu za razmjenu informacija dizajniranu za praćenje i identifikaciju krivotvorenih proizvoda.

No problem krivotvorenih proizvoda nije samo problem Amazona, već je postao široko rasprostranjen i privukao pažnju američkih zakonodavaca. U 2021. godini, grupa od 20 vodećih američkih maloprodajnih izvršnih direktora, uključujući one iz Targeta, Nordstroma i Best Buya, apelirala je na Kongres da usvoji Zakon o integritetu, obavijesti i poštenju u online maloprodajnim tržištima (INFORM Consumers Act).

Ovaj zakon zahtijeva veću transparentnost online prodavača, s ciljem da se potrošačima omogući bolje razumijevanje s kim posluju online. Unatoč početnom otporu, zakon je stupio na snagu 2023. godine. 

Sada, online tržišta moraju prikupiti i verificirati određene identifikacijske i financijske informacije prodavača trećih strana koji ostvaruju veliki volumen prodaje. Ovaj korak predstavlja značajan napredak u zaštiti potrošača i osiguravanju pravednijeg i transparentnijeg online tržišnog okruženja.

Pročitajte više