Ovo mjesto u Švicarskoj želi uvesti turističku naknadu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TURISTIČKE naknade nisu nova stvar. Butan ih je uveo još 1974., a odnedavno postoje i u Veneciji. Najnovija destinacija koja želi naplatiti turističku naknadu je selo Lauterbrunnen u Švicarskoj. Ovo je selo popularna lokacija za ljubitelje skijanja i drugih zimskih sportova zahvaljujući okolnim planinama koje imaju 213 km skijaških staza i 50 km staza za sanjkanje, a poznato je i po vodopadu Staubbach.

Cilj je zaštititi lokalno stanovništvo i osigurati održavanje grada

Službenici Lauterbrunnena razmatraju ulaznu naknadu za jednodnevne posjetitelje sela, a naplaćivali bi oko 5 eura, piše Metro. Gradonačelnik Karl Näpflin dodaje da će se naplaćivati samo u posebnim okolnostima: "Izuzetak bi bili gosti koji su rezervirali ponudu poput hotela ili izleta ili koji dolaze javnim prijevozom."

Vrijedi napomenuti da je turistička naknada ili pristojba različita od "gradskog poreza", koji se primjenjuje na one koji borave u hotelu, pansionu, kući za odmor ili hostelu. One variraju u cijeni ovisno o lokaciji i vrsti smještaja, a obično se plaćaju prilikom odjave.

Preko granice, talijanski Milano, razmatra zabranu prodaje sladoleda kasno noću i druge hrane za van zbog buke koju stvaraju posjetitelji nakon noćnih izlazaka. Ovu je zabranu tadašnji gradonačelnik Giuliano Pisapia pokušao uvesti još 2013., no odustao je nakon žestokih reakcija.

Turističke naknade su često predmet kontroverzi. One su zapravo ulazne pristojbe koje su dizajnirane da spriječe prenapučenost i generiraju prihode za održavanje. Stoga se smatra da Lauterbrunnen želi uvesti naknadu zbog žalbi mještana na prometne gužve i nepristojno ponašanje pojedinih posjetitelja.

Pročitajte više