Kad kupujete maslinovo ulje, obratite pažnju na ovaj detalj

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆ i vrapci na grani znaju da je ekstra-djevičansko maslinovo ulje jedan od najzdravijih izvora masnoće. Bogato je antioksidansima i ima protuupalna svojstva. No često je skupo, stoga mnogi oklijevaju s kupovinom istog budući da je teško znati kupujete li pravo, kvalitetno maslinovo ulje ili ne. 

Katerina Mountanos je certificirana somelijerka za maslinovo ulje i osnivačica brenda Kosterina koji proizvodi maslinovo ulje i druge proizvode koji promoviraju mediteranski način života, a za Tasting Table je otkrila što čini kvalitetno maslinovo ulje. Prema njoj, kad kupujete maslinovo ulje, trebate obratiti pozornost na pakiranje, datum, oznake i cijenu.

Dobro pregledajte bocu

Ono što je najlakše uočiti je sama boca. Mora biti neprozirna i staklena ili aluminijska. Također, boca mora biti tamna jer svjetlost i toplina štete ekstra-djevičanskom maslinovom ulju, piše Tasting Table. Maslinovo ulje izbjegavajte kupovati u plastičnim bocama.

"Maslinovo ulje je korozivno za plastiku i vjerojatno ćete završiti s mikroplastikom u svom ulju", otkrila je Mountanos.

Obratite pažnju i na datum serije, datum pakiranja i datum berbe koji bi trebao biti unutar 18 mjeseci.

"Ako piše samo datum isteka roka i ništa više, razmislite hoćete li ga kupiti jer možda kupujete ulje koje je proizvedeno ili pakirano prije nekoliko godina", rekla je Mountanos. Pazite i da na etiketi piše isključivo "ekstra djevičansko". Drugi izrazi poput "čisto" ili "svijetlo" ukazuju na to da je ulje rafinirano.

Nažalost, cijena ovdje često znači kvalitetu. Maslinovo ulje rađeno iz rane berbe, odnosno prije nego što maslina sazre, ima najviše polifenola. Nezrela maslina daje manje ulja, ali je puno kvalitetnije.

"Nezrela maslina pušta puno manje maslinovog ulja, ali to je ulje puno bolje kvalitete. Kako proizvođač dobije puno manje ulja iz tih maslina, sam 'sok' je puno skuplji", pojasnila je Mountanos. Dodala je i kako to ne znači da morate kupiti najskuplju opciju na polici, no izdvojite koji euro više za svoje zdravlje.

Pročitajte više