Kako očistiti čizme da izgledaju kao nove? Donosimo par savjeta i što izbjegavati

Foto: Shutterstock/dm.hr/ecipele.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ČIZME, bilo da su u pitanju popularne Ugg čizme, elegantne kožne Chelsea čizme ili pouzdane gumene čizme za kišu, mogu s vremenom izgubiti svoj prvotni sjaj. Visoke cijene i različiti materijali od kojih su izrađene često čine njihovo održavanje izazovnim. Međutim, uz nekoliko stručnih savjeta, možete im vratiti svježinu i izgledat će kao da su potpuno nove. 

Kožne čizme održavajte maramicama za bebe

Kožne čizme pružaju nevjerojatnu izdržljivost i udobnost tijekom godina. Kako biste osigurali dugotrajan izgled vaših kožnih čizama, važno je imati na umu da koža ima pore. Održavanje fleksibilnosti kože zahtijeva izbjegavanje nakupljanja prljavštine ili drugih abrazivnih tvari u tim porama, koje bi s vremenom mogle oštetiti kožna vlakna.

Počnite svakodnevnom njegom koja je jednostavna poput brisanja maramicom za bebe. "Maramice za bebe su nježne, nisu previše vlažne i pomažu vam da steknete naviku redovitog čišćenja", preporučuje stručnjak za njegu kože Jeff Schwegmann iz LeatherCareUSA.

Još savjeta za kožne čizme:

Nanesite pastu za poliranje: Mala količina paste za cipele, nanesena nakon čišćenja i kondicioniranja, idealna je za osvježavanje kože.

Preskočite spužvu: Izbjegavajte korištenje kuhinjske spužve umjesto krpe prilikom čišćenja ili kondicioniranja čizama. Konvencionalne spužve za posuđe mogu oštetiti kožu. Umjesto toga, koristite krpu od jelenske kože ili isjeckajte staru majicu.

Krema za obuću u kutiji – crna, 55 ml, cijena je 1.95 € (14.69 kn)

Očistite prljave Uggsice

Kada je vani grozno vrijeme, nema bolje stvari od para toplih krznenih čizama. No, što učiniti kada se uprljaju? "Mekane antilop Uggs čizme imaju prirodnu otpornost, što znači da dobro reagiraju na tehniku prskanja i četkanja", otkriva Schwegmann, stručnjak koji je obnovio tisuće prljavih Uggs čizama.

Evo jednostavnih uputa koje on preporučuje: "Napunite bočicu s raspršivačem destiliranom vodom (voda iz slavine može ostaviti mrlje od minerala) i nježno poprskajte svoje Uggs čizme, lagano čeprkajući četkom za antilop ili četkom za nokte s fleksibilnim prirodnim čekinjama za uklanjanje prljavštine."

Četka, cijena je 3 eura (22.6 kn)

Više savjeta za čizme od ovčje kože:

Preskočite dodatnu opremu: Ako razmišljate o kupnji skupocjene opreme za njegu koju prodaje Ugg, razmislite ponovno. Možete sastaviti vlastiti set alata za puno manju cijenu.

Sačuvajte hladnoću: Visoke temperature nisu prijatelj kožnih proizvoda, a posebno ne Ugg čizama, koje se mogu iskriviti i stvrdnuti blizu izvora topline. Izbjegavajte sušilicu: "Vidio sam ljude kako na taj način uništavaju i iskrivljuju ovčju kožu", kaže Schwegmann za časopis First For Women. Nakon čišćenja, ostavite Ugg čizme da se prirodno osuše na zraku.

Kako očistiti čizme za kišu

Nije iznenađujuće da se čizme za kišu, obično izrađene od prirodne gume ili sintetičkog PVC vinila, mnogo lakše čiste u usporedbi s antilopom ili kožom. Robna marka Western Chief, koja ima 130 godina tradicije, preporučuje upotrebu sredstva za pranje posuđa kako bi se uklonile mrlje od nakupljenog blata, a da pritom ne utječe na silikonski premaz njihovih čizama.

Ako su čizme od gume ili drugog materijala koji se može deformirati, možete ih popraviti postavljanjem prozirnih plastičnih vrećica unutar čizama i ostavljanjem da se osuše na zraku kako bi zadržale svoj oblik.

Nakon čišćenja, ostavite čizme da se prirodno osuše na zraku. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu ili visokim temperaturama jer to može oštetiti materijale.

Pročitajte više