Ovaj britanski brend osmislio je posve održivu prijenosnu bateriju. Evo kako je rade

Foto: gomi.design

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BATERIJE i plastika su negdje pri dnu popisa ekološki prihvatljivih proizvoda, a britanska tvrtka Gomi ima inovativnu prijenosnu bateriju koja bi mogla biti najodrživije rješenje za oboje. Sve na Gomijevoj prijenosnoj bateriji je reciklirano, uključujući same baterije, a cijela se jedinica može popraviti i zamijeniti umjesto da se baci.

Kako su zapravo reciklirali baterije? Baterije se s vremenom raspadaju i mogu se ponovo napuniti, ali ne potpuno reciklirati. Kada se vaša baterija istroši, stvar je naizgled gotova. No, to ne mora uvijek biti slučaj.

Ako imate električni bicikl, na primjer, baterijski paket sastoji se od skupa baterija koje su otprilike malo veće od AA baterije. Sveukupno pružaju dovoljno energije za električni bicikl, ali kada se skupina tih baterija isprazni, baterijski paket treba zamijeniti.

Tu nastupa Gomi koji te stare pakete testira kako bi pronašao ćelije u tom skupu koje su još uvijek upotrebljive. Kad ih nađu, oporavljaju ih i koriste za izradu svojih baterija. Ističu kako su ove prenamijenjene baterije u potpunosti sigurne, kao nove.

Kućište je napravljeno od 100% otpadnih plastika i aluminija, a iz Gomija kažu kako koriste plastične vrećice koje nije bilo moguće reciklirati. Takvu plastiku miješaju i vrte u raznim bojama prije pečenja u pećnici.

Ovaj punjač dolazi s dvogodišnjim jamstvom, ali ga možete i sami popraviti jer je kućište moguće otvoriti. Punjač može sadržavati do 10.000 mAh energije, ali puni do 18W na USB-C ili USB-A priključcima na vrhu.

Aktualna je treća serija isporuka Gomijevih prijenosnih baterija, a po cijeni od 99 eura možete ih naručiti ovdje.

Pročitajte više