Pet boja koje trebate izbjegavati u kupaonici, prema savjetima dizajnera interijera

Foto: Shutterstock/Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BUDUĆI da je kupaonica prostor koji se često koristi, ključno je odrediti pravi ton boje. "Kupaonica je mjesto za početak i završetak dana i osvježenje. Zato je važno postići sklad između osvježenja i opuštanja, a prava boja može nam pomoći postići tu ravnotežu", rekla je dizajnerica Katie Wolf za portal Southern Living.

Neki preferiraju umirujuće plave tonove, dok drugi vole hrabrije nijanse. Ipak, ključno je slijediti vlastiti stil. "Iskreno, teško mi je isključiti bilo koju boju!" kaže dizajnerica Amanda Louise Campbell iz Amanda Louise Interiorsa. Unatoč tome, neki dizajneri interijera savjetuju izbjegavanje određenih boja u kupaonici.

Pretjerano svijetle boje

Izbjegavajte pretjerano svijetlu bijelu boju, upozorava dizajnerica interijera Khaki Daniel. "Te nijanse mogu stvoriti klinički osjećaj i djelovati surovo u domovima, posebno u manjim prostorima poput kupaonice", kaže ona.

Umjesto toga, odaberite nježniju nijansu bijele boje, koja će prostoru dati osjećaj čistoće i prostranosti. "Toplija, mekša bijela ili prljava bijela boja može biti bolji izbor", savjetuje dizajnerica Caroline Brackett.

Topli tonovi

Izbjegavajte previše tople tonove, upozorava Brackett. "Bogate i živahne nijanse koje volimo u drugim dijelovima kuće često nisu prikladne za manje prostore poput kupaonice", dodaje.

Umjesto toga, odlučite se za prirodnije tonove. "Hladni tonovi poput nježnih plavih, zelenih i sivih obično su bolji izbor", ističe Brackett. Ovi tonovi ne samo što stvaraju osjećaj smirenosti i mira već su i neutralni, što ih čini svestranima, te se lako kombiniraju s drugim bojama i elementima u prostoru."

Završni sloj visokog sjaja

Izbjegavajte završni sloj visokog sjaja, savjetuje Brackett. "Iako visoki sjaj može biti privlačan u određenim situacijama, kupaonica nije uvijek najpogodnije mjesto za eksperimentiranje s ovom završnom obradom. Sjajne boje mogu stvoriti prejak odsjaj i istaknuti vlagu i nesavršenosti u kupaonici", objašnjava.

Ultrazasićene boje

Izbjegavajte korištenje ultrazasićenih boja posvuda, upozorava Brackett. "Tamne nijanse poput duboke crvene, smeđe ili crne mogu učiniti malu kupaonicu još manjom, stisnutom i tamnom. S druge strane, živahne i intenzivne boje poput vatrogasne crvene, kraljevsko plave ili limeta zelene mogu biti previše energične", objašnjava.

Umjesto toga, preporučuje se uspostavljanje ravnoteže u paleti boja. "Kupaonice obično imaju ograničen prostor, pa je najbolje držati se svjetlijih, prozračnijih boja", dodaje. "Prigušeni tonovi će stvoriti opuštajuću atmosferu sličnu onoj u spa centru." To ne znači da ne možete koristiti boju, ali važno je paziti na mjere i uravnotežiti je s ostalim elementima prostorije.

Nijanse koje odgovaraju pločicama

Izbjegavajte korištenje nijansi koje odgovaraju pločicama, savjetuje Campbell. "Kada je sve obojeno istom bojom, lako može izgledati zastarjelo", objašnjava.

Umjesto zamjene pločica, osvježite kupaonicu svježim slojem boje na zidovima kako bi prostor izgledao življe. "Dodavanje svjetlijih tonova boja s tapetama, tekstilom i bojom pružit će kontrast pločicama, čineći prostor svježijim i dajući mu novi život", kaže Campbell.

Pročitajte više