Sedam stvari koje trebate znati prije kupnje OLED televizora

Foto: Shutterstock/samsung.com/tonerpartner.hr/lg.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OLED je jedna od vodećih TV tehnologija pa su sukladno tome OLED televizori vrlo traženi kada se želi nadograditi ovaj uređaj na viši nivo. No kao i svaka druga tehnologija, ona se neprestano razvija jer tvrtke konstantno traže inovacije. Iako se OLED televizori smatraju mjerilom za vrhunske televizore, u posljednjih nekoliko godina došlo je do daljnjeg razvoja tehnologija zaslona.

Nedavno je, pak, lansiran QD-OLED, koji je debitirao 2022. i uveo promjenu na tržište televizora. No krenimo prvo s OLED-om, radi se o kratici za organic light emitting diode, a ključ OLED-a je da svaki piksel emitira vlastitu svjetlost kako bi se dobio zapanjujući kontrast između svijetlih i tamnih nijansi, piše Tech Radar.

Nakon više od 35 godina otkako je izumljena, tehnologija OLED zaslona nastavlja se razvijati, što može otežati odabir pravog televizora za vaš dom. Ovo je sedam glavnih stvari, odnosno tehničkih izraza, koje treba znati prije kupnje OLED televizora u 2023. 

Što je QD-OLED 2. generacije?

Prvi Quantum-Dot (QD) OLED TV Samsung je objavio 2022. godine, kada je lansirao Samsung S95B. "Nakon više od desetljeća odbijanja rada s OLED tehnologijom oduševio nas je pristup tvrtke njenom korištenju", navodi Tech Radar.

Kao i drugi OLED televizori, ova tehnologija zaslona omogućuje da svaki piksel bude samoosvijetljen, ali ključna razlika je u tome što koristi sloj kvantne točke za isporuku bogatijih boja i viših razina svjetline.

Samsung 55" S90C OLED 4K HDR Smart TV (2023), 2099 € (15.814,92 kn)

Samsung je nastavio razvijati QD-OLED tehnologiju i bio uspješan u tome - lansiranjem Samsunga S95C u ožujku 2023. i Samsunga S90C nakon njega. S95C koristi drugu generaciju QD-OLED tehnologije, koja povećava svjetlinu (opet) za više od 30%. Najveći doprinos povećanoj svjetlini televizora je novi HyperEfficient EL sustav. 

U usporedbi sa standardnim OLED zaslonima srednje klase, druga generacija QD-OLED-a je 70% svjetlija, ali i puno skuplja.

Što je Micro Lens Array?

Dok je tehnologija OLED zaslona poznata po zadivljujućoj kvaliteti slike, često podbacuje kada je u pitanju svjetlina. Tu na scenu stupa tehnologija za povećanje svjetline Micro Lens Array (MLA). To funkcionira postavljanjem milijardi mikroskopskih leća na OLED piksele kako bi se smanjilo "curenje" svjetlosti.

Ova tehnologija za povećanje svjetline stoji iza nekih od najsvjetlijih OLED televizora. Uključena je u LG G3, Panasonic LZ2000 i Philips OLED+938 u zemljama u kojima su ovi televizori pušteni ili će biti pušteni u prodaju. 

Panasonic OLED TX 55LZ2000E, 2768.56 € (20.859,72 kn)

Što je 120 Hz i 144 Hz?

Brzina osvježavanja TV-a označuje koliko se puta slika osvježava svake sekunde. Mjeri se u hercima (Hz), a 60 Hz je jednako 60 osvježavanja u sekundi. Ovo nije od presudne važnosti za uobičajeno gledanje televizije, ali za igrače i ljubitelje filmova jest.

Moderni televizori obično imaju 60 Hz ili 120 Hz, ali televizori više klase obično imaju 120 Hz kao standard. Ove više frekvencije traže uglavnom igrači koji žele najbrže vrijeme odziva i glatkije pokrete, ali i ljubitelji filmova i serija.

Primjerice, TV od 120 Hz bi vam omogućio gledanje 24 sličice u sekundi bez očekivanog podrhtavanja koje obično imaju televizori od 60 Hz. S druge strane, veće stope osvježavanja TV-a također imaju tendenciju da dovedu do nižih ulaznih kašnjenja, što je prednost posebno za igrače kojima je potrebna trenutna reakcija između pritiskanja gumba na kontroleru i njegove reakcije na zaslonu.

Dok će mnogi ozbiljni igrači i ljubitelji filma razmisliti o traženju najboljih televizora od 120 Hz, postoje oni koji idu dalje od toga i traže one do 144 Hz.

"Budući da konzole sljedeće generacije poput PS5 i Xbox Series X ne podržavaju 144 Hz, nema puno razloga za kupnju osim ako niste ozbiljan PC igrač. Jesu li onda 4K televizori od 144 Hz velika stvar? Za one koji imaju moćno osobno računalo, možda, ali ne i za nas ostale", ističe Tech Radar.

Koja je razlika između OLED Evo i OLED Ex?

OLED Evo je izraz koji koristi LG za označavanje vrste OLED tehnologije. Tehnologija poboljšava svjetlinu LG-jevih standardnih OLED zaslona, kao i njihovu energetsku učinkovitost, a u LG-jevom slučaju također se odnosi na tu tehnologiju koja se kombinira s LG-jevom vlastitom obradom slike.

LG OLED Evo G3 55 inča

Tehnologija je najbolje predstavljena u LG C3 Evo OLED TV-u, koji je rangiran među Tech Radarovim najboljim OLED televizorima za kupnju u 2023. godinu. OLED Ex je u biti naziv za ovu tehnologiju zaslona kada je LG ne koristi i kad nije uključena LG-jeva obrada slike.

Što je Dolby Vision i HDR10+?

Videotehnologija visokog dinamičkog raspona (HDR) glavna je stvar na današnjim televizorima. Format ima za cilj približiti stvari onome što oko vidi, s realističnijim bojama i kontrastom. Dolby Vision i HDR10+ su u biti napredniji HDR formati koji su u međuvremenu uzeli maha.

I Dolby Vision i HDR10+ napravljeni su za snimanje filmova masteriranih do 10.000 nita pri najvišoj razlučivosti do 8K i čine da to izgleda dobro na vašem TV-u, koji vjerojatno može podnijeti samo 5-15% te svjetline. Međutim, ključna razlika između to dvoje je u tome što je jedan u biti robna marka.

Dolby Vision licencirao je Dolby, dok je HDR10+ otvoreni standard i ne zahtijeva naknade za licenciranje. Mnogi streaming servisi koriste Dolby Vision pa ga je dobro imati. Podržavaju ga svi OLED televizori osim Samsunga. Ako vaš TV ne podržava jedan od ovih formata i želite gledati nešto što ga koristi, i dalje ćete dobiti HDR. To će biti samo njegova osnovna verzija, a ne napredni tip.

Što je Dolby Atmos?

Općenito govoreći, televizori nisu poznati po izvrsnoj kvaliteti zvuka. Ako želite postići vrhunski zvuk, morat ćete kupiti soundbar sustav. Glavni audioformat surround zvuka koji treba potražiti ovih dana je Dolby Atmos, a praktično ga svaki OLED TV podržava.

Format se smatra najboljim u klasi u audioindustriji jer stvara zvuk koji je impresivniji i kinematografski, uključujući visinu i surround kanale.

Je li burn-in još uvijek problem?

Burn-in zaslona je kada na zaslonu trajno ostane vidljiv trag. Pojavljuje se kada se statična slika ostavi predugo, što dovodi do trajne obezbojene površine. Burn-in je predstavljao veliku zabrinutost za vlasnike OLED TV-a.

Međutim, s obzirom na to da mnogi današnji proizvođači OLED TV-a uključuju postavke čuvara zaslona nakon razdoblja neaktivnosti, sustave za kontrolu topline i druga softverska rješenja, uključujući značajku koja suptilno pomiče slike na zaslonu sitnim mikropokretima, to zapravo više nije problem.

Pročitajte više