Shein će biti klasificiran prema novim EU pravilima. Evo što to znači

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KINESKA tvrtka Shein suočit će se sa strogim pravilima EU o online sadržaju nakon što je izvijestila o ogromnom broju korisnika platforme. Nova pravila, poznata kao Digital Services Act (DSA), klasificiraju tvrtke s više od 45 milijuna korisnika kao vrlo velike online platforme (VLOP). Od njih se traži da se snažnije bore protiv ilegalnog sadržaja te protiv krivotvorenih proizvoda na svojim platformama.

>> EU staje na kraj prisilnom radu: "Na našem tržištu nema mjesta za njihove proizvode"

16 tvrtki podložno DSA-u

Shein platforma je dostupna u EU od kolovoza prošle godine, piše Reuters.

"Izračunali smo da je od 1. kolovoza 2023. do 31. siječnja 2024. godine SHEIN imao prosječno 108 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u državama članicama EU", priopćila je tvrtka na svojoj web-stranici.

Europska komisija izjavila je da je svjesna broja korisnika tvrtke Shein: "U kontaktu smo s platformom u svjetlu mogućeg klasificiranja u budućnosti. Postupak je u tijeku."

DSA se primjenjuje na sve online platforme od 17. veljače. Šesnaest tehnoloških tvrtki, uključujući Amazon, Apple, Alibabu, Microsoft i tri pornografske stranice, trenutno su podložne DSA-u, te su od njih zatražene informacije o mjerama koje su poduzele kako bi suzbile nezakoniti sadržaj i online prodaju ilegalnih proizvoda.

EU već istražuje X (Twitter) i TikTok tvrtke ByteDance. Prekršaji mogu rezultirati kaznama do 6% globalnog prometa tvrtke.

Pročitajte više