Albanski tajkuni platili Blatteru 17 milijuna eura da ubaci Kosovo u kvalifikacije za SP 2018.?

Foto: FK Kosovo

ALBANSKI tajkuni stoje iza kampanje nogometnog saveza Kosova za ulazak u FIFA-u i UEFA-u, doznaje srpski "Kurir".

Srpskom je listu jedan čelnik nogometnog saveza Kosova navodno otkrio kako su bogati Albanci potkupili predsjednika FIFA-e Seppa Blattera kako bi srpsku pokrajinu, koju kao samostalnu državu još uvijek ne priznaje većina članica UN-a, pomogao "ugurati" u krovne nogometne organizacije.

Blatter je, prema priči istog izvora, od 2010. do sada primio oko 17 milijuna eura i trebao bi osigurati da se Kosovo pojavi već u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine koje se igra u RUsiji.

Poznato je kako u Švicarskoj, gdje su sjedišta FIFA-e i UEFA-e kako bi izbjegle plaćanje poreza na svoje milijarde dolara prihoda, živi velik broj albanskih iseljenika s Kosova, a u švicarskoj reprezentaciji glavne su zvijezde upravo Behrami, Džemaili, Shaqiri, Xhaka i Mehmedi.

Upravo je bogata dijaspora izdašno darivala Blattera po uputama Hašima Thačija. Jedan je tajkun iz Švicarske, piše Kurir, platio cijelu organizaciju gala ceremonije u Zurichu za izbor najboljeg igrača svijeta 2011. godine.

Blatter je samoinicijativno, uz jednoglasje Izvršnog odbora FIFA-e, prihvatio Kosovo u privremeno članstvo te tamošnjim klubovima i selekcijama dopustio igranje prijateljskih utakmica s drugim zemljama. Nakon brze reakcije šokirane Srbije i njenih saveznica u UEFA-i te Michela Platinija, koji je slušao glasove svojih glasača, prisilili su Blattera da odustane od odluke, ali samo privremeno. Kosovskim mladim, ženskim i amaterskim momčadima prije manje od mjesec dana Blatter je dao novu dozvolu. Nastavak borbe se očekuje, a zabrinutost raste u Beogradu gledajući kako se FIFA odlučno postavila ne samo prema ovom slučaju već i prema Gibraltaru, koji je na noge digao i Španjolce.

Pročitajte više