BiH reprezentacija ostala bez igračke legende, ali i onog tko je čini multinacionalnom: Oprostio se Miske

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZVJEZDAN MISIMOVIĆ, posljednjih deset godina jedan od simbola reprezentacije BiH i bivši kapetan, oprostio se nakon deset godina igranja za državnu momčad.

Ofenzivni veznjak Misimović je s 82 utakmica za BiH rekorder, a postigao je i 26 golova. Nastupao je za Bayern, Bochum, Nurnberg, Wolfsburg, Galatasaray, moskovski Dinamo, a od reprezentacije se oprašta kao igrač kineskog Guizhou Renhea. 
 
Misimović je jedan od velikana moderne BiH nogometne povijesti i odličan asistent (2008/09 je Wolfsburgovom njemačkom naslovu pridonio s 20 dodavanja za gol), ali na SP-u se pokazalo kako je ovog 32-godišnjaka pregazilo vrijeme, ne zbog starosti, nego sporosti i načina igre. Miske je plemeniti igrač starog kova, ali ne za moderni, gladijatorski nogomet i zato je odluka o povlačenju ispravna.

Prije njega, ali također nakon SP-a, reprezentaciju su napustili kapetan Emir Spahić i Senijad Ibričić, a novi kapetan postaje Edin Džeko.
 
Misimović nije imao samo nogometnu, nego i bitnu "integracijsku" ulogu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, jer kao Srbin bio je jedan od rijetkih igrača te nacionalnosti koji nastupaju za BiH. Jasno, ne zato što izbornici nisu pozivali Srbe, nego zbog toga što oni radije nastupaju za Srbiju.
 
Sličan slučaj je i sa Hrvatima s prostora BiH, koji gotovo uvijek biraju Hrvatsku, pa onda "Zmajevi" imaju nacionalni sastav koji je "multinacionalan" samo u smislu da su Hrvati i Srbi privjesci koji svjedoče da je reprezentacija BiH momčad svih naroda koji tamo žive.
 
Misimović je zbog svoje nacionalnosti i želje da igra za BiH bio pod pritiscima jednih i drugih, (prije šest godina objavio je da prestaje igrati za reprezentaciju zbog "zdravstvenih razloga") o čemu između redaka govori u svom "oproštajnom pismu":
 
"Nakon dugo razmišljanja, teška srca sam odlučio da sa sebe skinem najdraži dres u kojem sam odigrao najvažnije utakmice u svom životu.
 
Osjećam da je došlo vrijeme da neko mlađi zauzme moje mjesto, a ja se preselim na tribine kao najvatreniji navijač svoje reprezentacije, one za koju sam uvijek davao sve od sebe. Nadam se da će moja djeca, kao i buduće generacije, krenuti mojim putem i da će im biti mnogo lakše nego meni, jer kada je bilo najteže, bio sam siguran i slušao svoje srce sa odlukom da igram za svoju domovinu.
 
Najljepše trenutke u svojoj karijeri sam doživio sa fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine i najbolje prijatelje stekao među momcima koji su sa mnom dijelili svlačionicu. Kruna moje karijere i ono o čemu sam sanjao još od dječačkih dana je učestvovanje na jednom Svjetskom prvenstvu, što mi je ova reprezentacija i omogućila. Ponosan sam da sam bio dio historijskog uspjeha i prvog plasmana, nadam se prvog od mnogih, naše mlade države na jednoj tako velikoj smotri najboljih.
 
Uvijek ću biti na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom svom fudbalskom savezu, svojoj domovini i ljudima koji žive u njoj, svojim Bosancima i Hercegovcima.
 
Hvala svim selektorima od kojih sam toliko stvari naučio, hvala svim saigračima koji su imali povjerenja u mene kao čovjeka i igrača i, naravno, navijačima koji su mi bili motiv i podrška da dam sve od sebe na zelenom terenu. Voli vas vaš Miske."

Pročitajte više