Bilić: Uspješan trener mora imati dozu ludila - idemo po naslov prvaka Europe

"IDEMO po naslov prvaka Europe", poručio je Slaven Bilić tijekom priprema za Euro. Je li hrvatski izbornik preuzeo Ćirine metode kako bi "galvanizirao" momčad ili zaista vjeruje da Hrvatska može do kraja?

"Možete reći da sam lud, ali samo mislim da sam realan. Posljednjih pet godina smo u u Top 10 momčadi na Fifinoj ljestvici ili vrlo blizu. Samo je pet utakmica do finala i ako se za svaku koja dolazi dobro spremimo i motiviramo, mislim da možemo otići do kraja. Kažem to jer kad krenemo - bit će eksplozija!", rekao je Bilić za irski Independent.

Prva utakmica je protiv Irske. Na pitanje kakav susret očekuje, Bilić se razvezao. Dobro je proučio prvog protivnika.

"To će biti škakljiva utakmica, mogu vam reći... Vraški teška utakmica... Gledao sam irske utakmice i njihova disciplina u obrani je zapanjujuća. Dominiraju u igri, drže loptu i napadaju iako ne stvaraju previše šansi. Mislim da će nam biti jako teško doći u situaciju jedan na jedan. Morat ćemo trčati više od njih, biti čvrsti, boriti se za svaku odbijenu loptu i biti jako strpljivi.

Ne smijemo izgubiti živce jer Irska to može kazniti iz samo jednog kontranapada preko Duffa, McGeadyja, Longa ili Keanea. Otvaranje turnira uvijek je važno za samopouzdanje i Irska je naša velika šansa. Ali, siguran sam da to oni kažu za nas."

Je li Irska napredovala pod Trapattonijevom palicom?

"Možda je igračima dozvolio da igraju otvorenije i više napadaju. On je Mister Calcio. Fasciniran sam njegovom karijerom i bio bi veliki uspjeh da napravim pola od onoga što je njemu pošlo za rukom."

Trapattonija ponekad opisuju kao ekscentričnog trenera. Mora li trener imati dozu ludila da bi bio uspješan?

"Ne možete biti potpuno normalni ako se želite nositi s pritiskom koji dolazi s ovim poslom. Uspješan trener mora biti kompletan - a to uključuje i dozu ludila."

Kakav je Bilićev odnos s irskim izbornikom?

"U dobrom smo odnosu. Nekoliko puta samo razgovarali i raspravljali. Zanimljivo, on mi se obraća na njemačkom - možda želi vježbati jezik."

Slaže li se Bilić s tvrdnjom da naglasak stavlja na individualne upute umjesto na formaciju?

"Mislim da formacije lagano izumiru i brojni stručnjaci će vam to potvrditi. Jako je teško pratiti kretanja igrača ako se orijentirate samo na linije. Tečnost je puno važnija i kad želite ostati kompaktni morate stajati blizu. Ne smijete imati rupe jer će vas kvalitetan protivnik masakrirati. Nikad neću podcijeniti individualnost i inspiraciju, ali bez čvrstog sistema improvizacija je anarhija. Anarhija vam nekad može donijeti rezultat, ali ne može biti dugoročno rješenje."

Koja je najveća snaga Hrvatske?

"Zajedništvo. Volim svoje igrače, ali iskreno samo je nekoliko njih svjetska klasa. Ali, kad smo skupa postajemo bolji nego što je zbroj individualnih kvaliteta."

Za uspjeh na Euru je nužno da Luka Modrić odigra najbolje što zna.

"Svi moraju dati sve od sebe, ali svi najviše očekuju od Luke. Diktira igru i čine igrače boljima. Tako je i u Tottenhamu - ako on igra dobro i momčad igra dobro."

Pročitajte više