Blanka preskočila dva metra i osvojila London

Foto: Hina

DVOSTRUKA svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić pobijedila je na "Sainsbury’s Anniversary Games" u Londonu s preskočena dva metra čime je izjednačila svoj najbolji rezultat sezone.
 
Vlašić je u Londonu sve visine (1,84, 1,90, 1,93, 1,96, 1,98, 2,00m) preskakala iz prvog pokušaja, a zatim je podigla letvicu na 2,02m, no niti jedan od tri pokušaja na toj visini nije bio uspješan. Drugo je mejsto s rezultatom 1,96m zauzela Španjolka Ruth Beitia, a treće Amerikanka Chaunte Lowe sa 1,93m.
 
Bilo je to posljednje natjecanje za Vlašić prije Europskog prvenstva u Zurichu (12-17. kolovoza), a u Londonu je nastavila niz pobjeda koji je započela na mitingu "Dijamantne lige" u Parizu prije 15 dana, a nastavila u Glasgowu prošle subote.
 
S obzirom da se Olimpijski stadion u Londonu, na kojemu su prije dvije godine održane Olimpijske igre preuređuje, Vlašić je slavila na provizornom atletskom borilištu na Horse Guards Paradeu.
 
"Jako sam sretna što sam prvi dio sezone zaključila skokom preko dva metra. Posebice zato jer sam sve visine skakala iz prvog pokušaja, što daje naslutiti određeni iskorak u tehničkom smislu. Inače sam danas bila malo sigurnija, što se pokazalo na svakoj visini. Osjećam da ni tih 202 cm nije bilo nedostižno.  Izgleda da je ovo pravi put...“, rekla je Blanka nakon nove velike pobjede.
 
Ovakvim ishodom zadnjeg Blankinog natjecanja uoči Europskog prvenstva vrlo je zadovoljan i njezin otac i trener, Joško Vlašić:
 
"To je bio savršen prvi dio sezone! Sve što smo planirali, napravili smo. Ovih 200 cm, 200 cm iz Pariza pa 198 cm iz Osla... Sve su to rezultati vrlo visoke vrijednosti. Kad je i skakala manje, u pitanju su bili neki drugi razlozi (velika hladnoća u Sollentuni, primjerice). Da i ne govorim da se Blanka tim skokovima preko dva metra još malo približila onom rekordu Stefke Kostadinove, koja je 197 puta išla preko dva metra. Sve je to za Blanku vrlo poticajno i s optimizmom gledam prema nastavku sezone.“
 
Blanka se vraća u Split u ponedjeljak u 19.45 sati.
 
Sljedeće Blankino natjecanje je Europsko prvenstvo u Zürichu, 15. kolovoza.
 
 
 
 
REZULTATI:
 
1. BLANKA VLAŠIĆ (HRV)    2,00m
2. Ruth Beitia (Špa)      1,96       
3. Chaunte Lowe (SAD)     1,93       
4. Emma Green (Šve)       1,93       
5. Isobel Pooley (VB)     1,87       
6. Xingjuan Zheng (Kina)  1,84   
    

Pročitajte više