Blatter odbio odstupiti: "Michel, znaš da je za to prekasno"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK FIFA-e Sepp Blatter odbio je odstupiti s mjesta predsjednika FIFA-e nakon posljednjeg korupcijskog skandala koji potresa krovnu svjetsku nogometnu organizaciju dva dana prije Kongresa na kojem Blatter traži peti mandat.

> NAJVEĆA NOGOMETNA KRIZA: Uhićeni čelnici FIFA-e, sumnja se da su primali mito proteklih 25 godina!

> Šuker uz Platinija: UEFA i europski savezi traže odgodu izbora i odlazak Blattera

Iako je posljednjih 17 godina bio nedodirljiv, ovaj put protiv sebe ima jaku struju predvođenu europskim savezima, UEFA-om i nogometnim legendama koji podržavaju njegovog jedinog izazivača jordanskog Princa Al Husseina. Nakon uhićenja u Švicarskoj i SAD-u europski nogometni čelnici i Michel Platini, prvi čovjek UEFA-e, pozvali su Blattera na ostavku, a on im je odgovorio da ne misli otići, javlja BBC.

Blatter je jutros sazvao izvanredan sastanak s čelnicima FIFA-inih regija u Zurichu uoči Kongresa. Na njemu nije bilo predstavnika CONCACAF-a, sjevernoameričke federacije, čiji je predsjednik Jeffrey Webb među uhićenima u jučerašnjoj akciji. UEFA je tražila Blatterovu smjenu, a danas je trebala odlučiti hoće li bojkotirati glasovanje za novog predsjednika na Kongresu ovog vikenda.

Platini: Ako Blatter pobijedi, UEFA će promisliti o odnosu s FIFA-om

Na sastanku s Blatterom Platini se suočio sa svojim dugogodišnjim suradnikom, kojeg je i sam želio izazvati, te ga je tražio da odstupi.

"Michel, znaš da je prekasno, sutra je Kongres", odgovorio je Blatter predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju na zahtjev za ostavkom.
 

 
Platini je nakon sastanka rekao: "Blattera je sutra moguće pobijediti. Jučer to ne bih rekao".

"Ne znam gdje bih sa sobom. Što je previše je previše. Gadi mi se sve to. Ako Blatter pobijedi, UEFA će se sastati u Berlinu kako bi odlučili o našim odnosima s FIFA-om", poručio je Platini.

"Nema bojkota, moramo glasati u Izraelu"

"Neće biti nikakvog bojkota od strane UEFE jer je na dnevnom redu mnogo iznimno važnih stvari, a ne samo predsjednički izbori. Moramo odlučiti i o zahtjevu Palestine za suspenzijom Izraela i još puno drugih točaka", kazao je predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza Michael van Praag, koji je i sam bio kandidat na izborima, ali se povukao.

> Sve zbog Palestine: Iza udara na FIFA-u stoji izraelski lobi?

Zaključak sastanka 54 članice UEFE jest da skandal oko uhićenja u FIFA-i treba shvatiti vrlo ozbiljno, te da su potrebne korjenite promjene u organizaciji koja vlada međunarodnim nogometom. Također, UEFA ističe da niti jedan član tog udruženja nije osumnjičen za nezakonito djelovanje.

Putin: Žele nam uzeti SP

Englezi i dio saveza koji podržavaju njegovog protivnika jordanskog princa, žele glasovanje i vjeruju da imaju glasove za Blatterovu smjenu, no uz aktualnog predsjednika stali su Azija, Afrika i Rusija, koji također vjeruju u pobjedu.

"Kao što znamo FIFA u petak bira novog predsjednika i Blatter ima velike izglede za reizbor. No, Blatter je pod velikim pritiskom s ciljem da se Rusiji oduzme organizacija SP-a. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i FIFA-e ne postoje neki posebni odnosi," rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin koji ističe kako sport i politika moraju ostati odvojeni.

Blattera, osim Europe, pritišću i sponzori koji ili traže objašnjenja ili su također dio istrage. Još uvijek izbjegava medije, a nije se pojavio ni na svojim uobičajenim sastancima sa predstavnicima UEFA-e, Afrike i Južne Amerike.

> Najveći udar na Blattera: Može bez Zapada, ali ne i bez sponzora

Afrikanci će glasati "po osobnom uvjerenju"

AFC je na svojoj službenoj internetskoj stranici podržao sadašnjeg predsjednika Seppa Blattera zatraživši da se izbori održe po ranije utvrđenom planu.

"Azijska nogometna federacija izražava neslaganje s prijedlozima o odgodi izbora," poručili su iz AFC-a koji broji 47 članica.

Iz Europske nogometne federacije (UEFA) još su jučer poručili kako bi se izbori trebali odgoditi za šest mjeseci. "Kongres Fife trebao bi biti odgođen jer postoji opasnost da se pretvori u farsu, a izbori za novog predsjednika trebali bi biti održani u roku od šest mjeseci".

Podršku Blatteru pružila je i Afrička nogometna federacija (CAF) poručivši kako je 'Blatter učinio mnogo dobroga za afrički nogomet". Međutim, iz CAF-a su pozvali svoje članice da 'glasaju po osobnom uvjerenju'.

CAF je najbrojnija organizacija sa 56 članica od 209 koliko ih ima FIFA. UEFA ima 54 glasa, a Azija 47.
 

 

Pročitajte više