Britanci i EU politiziraju nogomet: "Bojkotiramo Euro u Ukrajini zbog selektivne pravde"

ČLANOVI Vlade Velike Britanije odlučili su bojkotirati Europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini (ne i u Poljskoj) iz protesta protiv uhićenja Julije Timošenko, bivše ukrajinske premijerke koja je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti tijekom svoje vladavine nakon "narančaste revolucije" 2004. godine.

Njenog političkog protivnika i aktualnog predsjednika Viktora Janukoviča zapadni državnici optužuju za politički progon svojih protivnika te smatraju kako je uhićenje Julije Timošenko čin političke odmazde. Zbog toga su Britanci odlučili bojkotirati ukrajinski dio Eura. Engleska reprezentacija s Francuskom i Ukrajinom igra u Donjecku, a protiv Švedske u Kijevu.

Britanci poručuju kako na ovaj način protestiraju protiv "selektivne pravde". Niti jedan britanski ministar neće posjetiti Ukrajinu tijekom Eura pa tako neće uživo pratiti ni utakmice engleske reprezentacije.

"Potpuno podupiremo sudjelovanje Engleske na Euru. Nadamo se da će biti uspješni. Ministri neće doći na utakmice u skupini, a još se razmišlja o dolasku na eventualne utakmice drugog kruga, što zbog pripreme za Olimpijske igre, što zbog selektivne pravde u Ukrajini", poručili su iz britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ranije je svoj bojkot utakmica u Ukrajini najavila i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, iz istih razloga.

Pročitajte više