Cedevita izdržala poluvrijeme s prvakom Europe: "Okrećemo se prvom cilju - regionalnoj ligi"

Foto: Drago Sopta / Cropix

CEDEVITA je u 9. kolu Eurolige poražena od branitelja naslova Olympiacosa sa 84:62 čime se realno oprostila od natjecanja, iako matematički još uvijek postoji mala šansa.

Sa dvije pobjede u devet utakmica premijerne sezone u Euroligi Cedeviti je ostala teoretska šansa za prolaz u Top 16. U Ateni je zagrebačka momčad prije nekoliko tjedana bila sasvim blizu pobjede, no na kraju je izgubila s košem razlike. U uzvratu su igrači Ace Petrovića dobro krenuli, stvorili prednost, no u drugom poluvremenu Grci su se razigrali i do kraja potopili protivnika za sedmu pobjedu u skupini.

Krenuli su domaći serijom 6-0, imali 9:2, a onda su Atenjani stigli na 11:11 i vodstvo više nisu ispuštali. Cedevita je u obrani imala velikih problema, igrači se na trenutke nisu mogli dogovoriti igraju li zonu ili "čovjeka", dok je najbolji asistent Eurolige Spanoulis imao dovoljno vremena promišljati o svojim potezima. U trećoj četvrtini gosti su prelomili utakmicu i mirno ju priveli kraju.

Glavu iznad vode Cedeviti je držao Vlado Ilievski koji je zabio 14 poena, oduševio je Bracey Wright koji je dodao 11, a Šuput devet koševa. Spanoulis je zabio 14, a Perperoglou 12 poena.

Aco: Vidjeli smo gdje smo u odnosu na prvaka Europe

"Ova je utakmica pokazala gdje se u nekakvom statusu kvalitete nalazimo ovog trenutka kad se mjerimo protiv ekipe koja je prvak Europe i koja je u formi", rekao je Petrović nakon utakmice.

"Strahovito mi je žao jer smo onog trenutka kad smo izašli iz zonske obrane počeli propuštati na sve strane. Laka je percepcija igraču kad sjedi na klupi i kad ga trener ne stavi u igru, dođeš i nazoveš menadžera i ne znam kome kažeš da te trener nije stavio iz ne znam kojeg razloga u igru, a druga je percepcija onog trenutka kad izađeš na teren i sudariš se u danom trenutku sa svojom nemoći, dodao je trener Cedevite.

Tomas opet ozlijeđen, Gelabale potpisuje novi ugovor?

"Do Božića imamo još četiri utakmice u regionalnoj ligi i te utakmice moramo dobivati. Nažalost, igramo samo s jednim playmakerom i kad naiđe protivnik kao Olympiacos teško se pripremati protiv momčadi koja melje 40 minuta", dodao je Petrović i istaknuo kako Marko Tomas nije igrao jer je ponovno u kvadricepsu osjetio "žarenje", no dobra vijest je da su velike šanse da će Mickael Gelabale produžiti ugovor s Cedevitom, prenosi službena stranica kluba.

Makedonac Vlado Ilievski imao je odličnu večer i svojim je koševima držao Cedevitu u igri: "Ovo je zaslužena pobjeda Olympiacosa. Mi smo na momente igrali dobro, ali smo u drugom poluvremenu nekako dopustili protivniku da se odlijepi na 15 razlike. Napravili smo mnogo malih pogrešaka koje na euroligaškom nivou znače puno. Moramo se okrenuti našem prvom cilju. To je ABA liga i Cibona u nedjelju. Mislim da ćemo dotad popraviti neke stvari. Još uvijek smo na nekom početku s novim trenerom, ali ja vidim napredak i pozitivnost. Ne plašim se da će sve doći na svoje mjesto".

Barzokas: Nama ovo nije bila utakmica, Cedeviti je bila kao finale

Trener gostiju Georgios Barzokas komentirao je: "Ovo za nas nije bila utakmica. Za Cedevitu je ovaj susret bio kao finale. Očekivali smo tešku utakmicu i tako je i bilo. Nakon što smo slabije počeli, naša je reakcija poslije bila dobra. Čestitam dečkima. Sada imamo još jednu utakmicu u skupini C i moramo biti spremni za Top 16."



Cedevita - Olympiacos 62:84
(18:21, 19:19, 11:24, 14:20)


Prva četvrtina

Bilan je zabio za vodstvo Cedevite nakon gotovo dvije minute igre, Bracey Wright dodao je još dva za 6-0, a Printezis je prekinuo post gostiju. Ilievski je tricom odveo domaće na 9:2. Vodeći asistent Eurolige Spanoulis uposlio je Papanikolaoua za drugi koš Olympiacosa. Powell je s dva koša smanjio razliku na pola koša, Predrag Šuput vratio, ali Printezis tricom izjednačio na 11:11, tri i pol minute do kraja prve četvrtine. Dobar početak pokvarili su igrači Cedevite propustima u obrani koje su Grci iskoristili i preokrenuli na 13:17. Green je tricom smanjio, Wright još popravio zaostatak koji se popeo na 18:21.

Druga četvrtina

Wright je fantastičnim košem iz daljine smanjio, ali trica Perperogloua i polaganje Antića odveli su Grke na 21:30. Na Andrićev koš, Kyle Hines odgovorio je tricom za +8, a Wright je zabio za 26:32 na polovici četvrtine.Ilievski je zabio dva koša, a Šuput tricu za brzi povratak u igru na isteku poluvremena, 33:39.Jusuf Nurkić ubacio je koš za -4, domaći su imali posljednji napad, Ilievski je krenuo sam i zabio za 37:40 prije odlaska na odmor.

Treća četvrtina

Atenjani su na početku drugog dijela povećali vodstvo, Šuput je uzvratio, a raspoloženi Ilievski novom tricom smanjio na 42:46. Raspucali su se gosti, Powell, Mantzaris i Printezis pogađali su za 44:55 četiri minute do isteka perioda. Petrović je odgovorio uvođenjem Bilana koji je zabio dva koša. Hines i Cecevičius pobrinuli su se za novi bijeg, na +14 uoči posljednjih deset minuta. 

Četvrta četvrtina

Papanikolau i Antić donijeli su Grcima 18 koševa prednosti na ulasku u posljednju četvrtinu, 50:68. Cedevitin francuski adut Gelabale postigao je svoj prvi koš na utakmici sedam i pol minuta prije kraja. Hines i Antić dodali su još dva prije nego su Grci briljantnu akciju završili košem Spanoulisa za 55:74. Babić s dva, a Green s tri poena smanjili su zaostatak, no Spanoulis je završio svoju veliku večer košem za 84:60, a Nurkić dodao još jedan koš za konačan rezultat.

Pročitajte više